Krimi

Na Slovensku pracuje 2516 mestských policajtov. Najviac ich je v Bratislave

Vlani pôsobilo na Slovensku v rámci 166 obecných a mestských polícií 2516 príslušníkov. Najviac ich zamestnáva Mestská polícia hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, ide o 272 policajtov.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku pracuje 2516 mestských policajtov. Najviac ich je v Bratislave
Zdroj: TASR

Obecné polície s nižším počtom policajtov prevažujú aj naďalej, takmer dve tretiny zborov malo menej ako desať príslušníkov. Vyplýva to zo Správy o činnosti obecných polícií za rok 2013, ktorú Ministerstvo vnútra SR zverejnilo na svojom webe.

Obecné a mestské polície podľa správy riešili spolu 367 283 pries­tupkov, čo je v porovnaní s rokom 2012 nárast o 5827. Z toho bolo vlastnou činnosťou zistených 289 871 a oznámených 77 412 priestupkov. Najčastejšie riešili priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky (68 percent). Skutočný podiel je však podľa správy vyšší, keďže aj v skupine priestupkov porušenia všeobecne záväzných nariadení (VZN) obce sú zaradené konania, ktoré spadajú do tejto skupiny, napríklad parkovanie na zeleni a podobne.

Príslušníci obecných a mestských polícií vykonali spolu 315 330 zákrokov, 18 ráz použili zbraň, štyri razy varovný výstrel do vzduchu, v 9240 prípadoch donucovacie prostriedky, pričom všetky zásahy boli podľa správy oprávnené. Vlani bolo zaevidovaných 38 útokov na príslušníkov obecnej polície, pričom 12 z nich bolo zranených. V štatistikách sú zaevidované aj tri prípady, keď sa zranila osoba, proti ktorej zákrok smeroval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM