Kultúra

Na Slavíne budeme mať múzeum už nabudúci rok. Expozícia bude venovaná koncu druhej svetovej vojny

Múzeum na bratislavskom Slavíne, venované. koncu druhej svetovej vojny, ktoré tu chce vybudovať ministerstvo obrany spoločne s hlavným mestom, by mohlo byť prístupné verejnosti už v roku 2016. V súčasnosti sa rieši technická stránka, ako aj sponzori.

Ilustračný obrázok k článku Na Slavíne budeme mať múzeum už nabudúci rok. Expozícia bude venovaná koncu druhej svetovej vojny
Zdroj: TASR

„Náš cieľ je, aby budúci rok sme na Slavíne mali niečo nové, aby aj návštevníci Bratislavy mali nové miesto, ktoré môžu navštevovať,“ povedal v bratislavskom Primaciálnom paláci minister obrany Martin Glváč.

Podľa slov primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala pôjde o spoločnú expozíciu Múzea mesta Bratislavy a Vojenského historického ústavu. „Expozícia bude venovaná koncu druhej svetovej vojny, oslobodeniu Slovenska. To znamená, časovému úseku rokov 1944–1945,“ spresnil primátor.

Pracovná skupina rezortu obrany a bratislavského magistrátu, ktorá pripravuje projekt múzea na Slavíne, sa bude momentálne venovať jeho technickej stránke. Múzeum totiž má byť situované v podloží pamätníka Slavín.

„Sú tam potrebné technické úpravy, sanitárne veci. Vyriešiť musíme aj otázku statiky,“ skonštatoval Nesrovnal.

Zrealizovať sa má tiež architektonická štúdia a projekt musí dôjsť až do procesu prípravy stavebného povolenia a žiadosti oň. Vtedy sa chce magistrát s ministerstvom opäť stretnúť a dohodnúť sa na ďalších krokoch.

„Po architektonickom spracovaní a výbere koncepcie príde klasický výkaz výmer a vtedy uvidíme, čo nás to bude stáť a ako máme rokovať s prípadnými záujemcami a partnermi pri realizácii tohto projektu,“ vysvetlil Glváč.

Minister zopakoval, že projekt bude financovaný z viacerých zdrojov. Prispeje naň rezort obrany, hlavné mesto i premiér z rezervy predsedu vlády. „Určite aj zo súkromného sektora získame finančné prostriedky,“ uviedol.

Prečítajte si aj: Minister obrany Martin Glváč chce na Slavíne múzeum 2. svetovej vojny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM