han Samospráva

Na Mlynských nivách pribudne nová ŠTVRŤ: Bude mať koncept 15-minútového mesta!

Nová štvrť na Mlynských nivách v Bratislave má vzniknúť na princípoch 15-minútového mesta, s blokovou zástavbou, dostupným bývaním, občianskou vybavenosťou, cyklochodníkom aj mestským bulvárom.

Ilustračný obrázok k článku Na Mlynských nivách pribudne nová ŠTVRŤ: Bude mať koncept 15-minútového mesta!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Uviedol to Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB), ktorý sa s vlastníkmi dotknutých pozemkov dohodol, ako má štvrť vyzerať.

V rámci prípravy urbanistickej štúdie uzatvoril inštitút zmluvy s ôsmimi vlastníkmi pozemkov zastupujúcimi 14 projektov o koordinovanej príprave modernej štvrte.

„Vďaka koordinovanému postupu mesta a vlastníkov pozemkov dôjde k transformácii územia s množstvom brownfieldov, zhodnotia sa všetky riešené projekty. Tiež sa docieli vysoká kvalita života budúcich obyvateľov novej štvrte,“ informovala TASR Annamária Krchňavá z MIB.

Už na jeseň

Štúdiu, podľa ktorej sa má územie rozvíjať, zverejnia na jeseň. Nasledovať bude verejné prerokovanie a zapracovanie pripomienok. MIB poukazuje na základný princíp, na ktorom štvrť vznikne. V pešej dostupnosti by mali byť všetky potrebné funkcie a primárnou udržateľné formy dopravy.

„Štvrť tiež napĺňa princíp dostupného bývania blízko centra s množstvo zelene s parkami od zonálnych po susedské aj dostupnými športoviskami pre zdravších obyvateľov, a tiež novou základnou školou,“ spresnili z MIB-u.

Výstavba verejnoprospešnej infraštruktúry v novej štvrti by mala byť spolufinancovaná developermi. Pôjde najmä o kvalitnú dopravu, dostatočnú občiansku vybavenosť a dostupné sociálne služby, dostupnú zeleň a kvalitný verejný priestor.

Nová štvrť v číslach

Zóna Mlynské nivy má 138 hektárov a je vymedzená Košickou ulicou, križovatkou na Most Apollo, Prievozskou ulicou, Hraničnou a Prístavnou ulicou v blízkom dotyku so Zimným prístavom ako ďalším rozvojovým územím.

Je tam viacero vlastníkov pozemkov, ktorí sa v minulom roku prihlásili do výzvy hlavného mesta na zmenu územného plánu s cieľom zvýšenia dostupnosti bývania.

Podľa odhadov MIB bude v lokalite preinvestovaných len z projektov pochádzajúcich z výzvy zhruba 1,6 až dve miliardy eur a predpoklad je, že do 15 až 20 rokov tak vznikne vyše 7000 nových bytov.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM