Tomáš Stupavský Kultúra

Na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava pribudla pamätná dlaždica herca Ivana Palúcha

Ivan Palúch je šiesty slovenský herec, ktorý má pamätnú dlaždicu na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Dlaždicu s menom tejto výraznej osobnosti slovenského i európskeho filmu dnes slávnostne odhalili.

Ilustračný obrázok k článku Na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava pribudla pamätná dlaždica herca Ivana Palúcha
Zdroj: TASR

Pred Ivanom Palúchom sa laureátmi tohto ocenenia stali herecké legendy Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik a Eva Krížiková.

„Všetky tri koberce, po ktorých som behal v Cannes v roku 1969, absolútne nezanechali vo mne taký nesmierny dojem, ako táto cena, ktorú som dostal doma na Slovensku,“ neskrýval dojatie ocenený laureát a pripomenul časy, keď s ním chceli podpísať zmluvu predstavitelia dvoch filmových veľmocí Columbia Pictures a United Artists.

„Usilovali sa o mňa. I cez to, že sa nám stala tá príhoda 21. augusta, som sa vrátil domov, pretože som bol presvedčený o tom, že netreba byť doma len vtedy, keď jesto na chleba, ale hlavne človek musí byť doma vtedy, keď jeho krajina nemá na ten chleba ani halier,“ roztlieskal svojich priaznivcov a všetkých prítomných pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava Ivan Palúch.

Palúcha podporil Kvietik aj Nesrovnal

„Veľmi jednoduché je sa zobrať a ísť za kopec, ako byť doma a čeliť domácim exulantom. I napriek tomu, že to vždy nemusí skončiť dobre,“ povedal na slávnostnom odhalení svojej pamätnej dlaždice rozochvený herec, ktorého prišiel podporiť a zablahoželať mu aj kolega Štefan Kvietik.

Na podujatí, ktoré je súčasťou jubilejného 40. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015, sa zúčastnil aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. „Je to pre naše mesto veľmi dôležitá udalosť, pretože nám pomáha zachovávať to, čo tu často chýba – spoločensko-kultúrna pamäť,“ poznamenal okrem iného a zablahoželal v mene Bratislavčanov a Bratislavy k životnému jubileu herca, ktorý 20. júna oslávi 75 rokov.

Ku gratulantom sa pripojil aj riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo a autorka myšlienky bratislavského Filmového chodníka slávy Mária Reháková, ktorá tiež spomenula rok 1969 a účasť Ivana Palúcha na MFF v Cannes.

„Išli ste po červenom koberci s Annie Girardot, v tom roku, keď boli nominované tri filmy, kde hral Ivan Palúch, čo je úžasné. Žiadnemu slovenskému hercovi sa to nepodarilo,“ podčiarkla s tým, že si Ivana Palúcha váži ako osobu.

Bohatá herecká kariéra

„Život sa s ním nehral. Začal študovať na Vysokej školy múzických umení a nedoštudoval. Pretože mu bolo odporučené, aby odišiel vzhľadom na to, že mal zrakový hendikep. Ale jeho talent sa nedal zastaviť. Hral s láskou, svoje herecké postavy študoval tak, že sa mu nevyrovnali ani niektorí absolventi VŠMU.“

Ivan Palúch (*20.6.1940) patrí medzi charizmatických interpretov filmových, televíznych či divadelných postáv. V domácom prostredí ho preslávil televízny seriál Adam Šangala (1972), u detského diváka zasa filmová rozprávka Princ Bajaja (1971).

Spolupracoval s výraznými osobnosťami európskeho filmu – Františkom Vláčilom, Aleksandarom Petrovićom či Volkerom Schlöndorffom. Hereckými partnermi rodáka zo Zvolena boli Annie Girardot, Anna Karina či David Warner. Sľubne rozvíjajúcu sa kariéru Ivana Palúcha však narušila normalizácia.

Tento stav sa snažila napraviť a pripomenúť jeho herecké kvality kniha kolektívu autorov Peter Gavalier, Martin Palúch, Jana Dudková, Oliver Bakoš a Ján Jaborník, ktorú vydal Slovenský filmový ústav. „Na prelome 60. a 70. rokov stál na prahu hviezdnej kariéry presahujúcej hranice Československa,“ uvádza sa v profilovej publikácii, ktorá mapuje herecké i životné osudy umelca, obsahuje štúdie, doplnené o rozhovory s hercom a spomienkové pohľady kolegov a priateľov.

Tradíciu odhaľovania pamätných dlaždíc na Filmovom chodníku slávy v Bratislave založili Medzinárodný filmový festival Bratislava, hlavné mesto SR Bratislava a BKIS v roku 2009 s cieľom každoročne si uctiť a vzdať hold významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom.

Prečítajte si tiež: Pražské divadlo Semafor opäť v Bratislave v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava

Ivan Palúch
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM