Kultúra

Na festivale súčasného tanca Bratislava v pohybe sa predstaví súbor zo Spojených štátov

Bratislava v pohybe je pravidelným kultúrnym podujatím medzinárodného významu, ktoré ponúka divákom diela špičkových súborov a umelcov z oblasti súčasného tanca z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Na festivale súčasného tanca Bratislava v pohybe sa predstaví súbor zo Spojených štátov
Zdroj: Bratislava v pohybe Facebook

V rámci jubilejného dvadsiateho ročníka odštartuje festival svetovou špičkou Stephen Petronio Company.

Roky choreografickej tvorby

Stephen Petronio Company a ich Bloodlines uvedie festival ako otváracie predstavenie 3. októbra o 19.00 v novej budove Slovenského národného divadla.

Vyše 30 rokov choreografickej tvorby pre vlastný súbor umožnilo Stephenovi Petroniovi posunúť svoj výrazný pohybový slovník do nových, experimentálnych polôh. Projekt Bloodlines vznikol ako pocta americkým majstrom postmoderného tanca, ktorí inšpirovali jeho kariéru choreografa. Predstavenie je akýmsi aktívnym dialógom medzi pohybovým slovníkom Merce Cunninghama, Trishi Brownovej a Stephena Petronia. Prácu týchto troch choreografov budú mať možnosť diváci posúdiť na Slovensku po prvý raz.

Belgický súbor Ultima Vez

Festival po tretíkrát privíta belgický súbor Ultima Vez svetoznámeho Wima Vandekeybusa. Predstavenie Speak Low if You Speak Love… odtancujú na scéne Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava 8. októbra o 19.00.

Pre Wima Vandekeybusa je láska asi tým najnehmotnejším a najvrtkavejším vnútorným stavom mysle: hýbe horami, vytvára nemerateľné výšky a hĺbky. Dáva silu, no keď sa obráti proti vám, spôsobí vám krutú bolesť. Láska inšpiruje poéziu: je exaltovaná a prekliata. Lásku takmer nie je možné zachytiť slovom, no hudba dokáže vyvolať určitý pocit a tak sprostredkovať neuveriteľnú silu lásky. Láska je skrytá sila, je v každej skulinke, je všade, nedá sa ignorovať.

Preto vzniklo Speak low… nie je to ani opera ani muzikál v bežnom slova zmysle. Je to strhujúca kombinácia experimentálnej hudby a klasickej tradície. V súbore Ultima Vez stabilne tancuje absolventka banskobystrického konzervatória Lívia Balážová.

Čítajte aj: Akčnému víkendu plnému bojov, kultúry, vedy a dobrého jedla bude priať aj počasie

Kórejská tanečnica

Kórejská tanečnica Jung In Lee skúma vo svojom intímnom sólovom tanci predstavenia Skins kontrasty pocitov a vnemov bežného dňa. Zaujme svojou krehkosťou, ale zároveň vnútornou silou a sugesciou tanečného prejavu. V priestore súčasnej kultúry A4 vystúpi 15. októbra.

Jung In Lee získala magisterský titul na Kyung He University a venovala sa rozličným vlastným projektom a spolupráci s kórejskými a zahraničnými súbormi.

V roku 2010 sa presťahovala do Berlína, kde pracovala s choreografmi ako Meredith Nadler a Javier Sanchez. Od roku 2011 pôsobí predovšetkým v strednej a východnej Európe ako sólová tanečnica a spolupracuje s umelcami v Bulharsku a Rakúsku.

V roku 2013 ju Arts Council Korea vybral na medzinárodnú rezidenciu, na základe ktorej viedla workshop a robila výskum pohybu v Sofii a Tel Avive. Od roku 2014 tancuje so súborom Korea National Contemporary Dance Company, pracuje ako nezávislá umelkyňa a prednáša súčasný tanec na Chung Nam National University a Korea National Sports University v Kórei. Podieľa sa tiež na vytváraní spojení medzi Kóreou a zahraničnými scénami ako členka výkonného výboru Modern Dance Promotion of Korea.

Univerzálna výpoveď tanečníka

Slovensko na festivale zastúpi Milan Tomášik, ktorý vystúpi rovnako v priestore A4 s projektom Sólo 2016, 15. októbra. Sólo 2016 je osobnou a zároveň univerzálnou výpoveďou tanečníka, ktorý prostredníctvom rozličných emocionálnych stavov hovorí o svete na druhej strane čiernej kocky, o intimite, smútku, dôvere, nádeji, kráse a terore.

Pohyb tanečníka je niťou, ktorá spája a prepája minulé a budúce s momentom súčasnosti, v ktorom sa všetko mení, zatiaľ čo telo neustále prechádza priestorom a časom vnútri (within) a mimo (off-beat) siločiar, ktoré násilne vnikajú do nášho intímneho priestoru. Prepletanie (štýlov a období) v hudbe pôsobí ako rozširovanie tela do priestoru a diktuje zmenu svalového napätia, ktoré vytvára rytmy – ako stopy pohybu v čase. Sólo 2016 je odrazom momentu, neuchopiteľného a zároveň nadčasového, ktorý príde a už ho niet; na jeho uchopenie človek nemá síl.

Po vystúpení Jung In Lee a Milana Tomášika bude festival pokračovať počas nasledujúceho víkendu 21. a 22. októbra súbormi Spitfire Company z Českej republiky a Yossi Berg & Oded Graf z Izraela.

Spitfire Company je umelecká skupina zahŕňajúca fyzické, vizuálne a tanečné divadlo. V súčasnosti je zaraďovaná k najprogresív­nejším skupinám autorského divadla v Čechách. Medzi najdôležitejšie a najcharakteris­tickejšie znaky jej tvorby patria: hľadanie originálneho fyzického jazyka pre každé jednotlivé predstavenie, dôraz na vnímanie stavu bytia tanečníka, ktorý generuje veľmi akútne pocity a vyrovnávanie sa s ľudskými hranicami a existenčnou situáciou jednotlivca.

Ich predstavenie One Step Before the Fall je hypnotickou hlasovou a zvukovou vlnou v podaní speváčky Lenky Dusilovej a silového tanca Cécile Da Costa. V jedinom momente sa stretávajú uprostred boxerskej arény. Multižánrový projekt zoskupenia Spitfire Company a Damúza tematizuje motív boja. Energia hudby a pohybu v symbióze, konfrontácia stavu maximálneho nasadenia a úplnej vyčerpanosti… vždy nájdeme vo vnútri popud, ktorý nás núti zabojovať o víťazstvo, alebo sa oň aspoň pokúsiť… Venované Muhammadovi Alimu a všetkým bojovníkom okolo nás.

Čítajte aj: Na Bratislavskom hrade bude kurátorský sprievod výstavou o Karolovi Veľkom

Vystúpenie izraelských choreografov

Posledným predstavením festivalu bude vystúpenie izraelských choreografov Yossi Berga a Oded Grafa.

Choreografi Yossi Berg a Oded Graf začali spolupracovať v roku 2005 a odvtedy si vybudovali reputáciu za svoju tvorbu, ktorá je mimoriadne fyzická, niekedy provokatívna a striedavo dráždivá a vtipná. Účinkovali vo svetoznámych súboroch ako Batsheva Dance Company a DV8 Physical Theatre, a spájali svoju majstrovskú fyzikalitu s dynamickým výskumom divadla, textu a hlasu.

V reakcii na sociálnu a politickú realitu súčasného života kladú choreografi na scéne alternatívy, pretkané odzbrojujúcim humorom, ktorý prekvapuje publikum, inšpiruje hlbšiu reflexiu a ponúka nádej. Jedinečná virtuozita vyšvihla Yossiho a Odeda na vrchol izraelskej aktívnej tanečnej scény a zabezpečila im prominentné postavenie na celosvetovej divadelnej scéne.

Okrem hosťovských vystúpení s vlastnými produkciami sa Yossi a Oded často spolupodieľajú na produkciách operných domov a tanečných divadiel po celom svete ako hosťujúci choreografi. Ich choreografie sú v repertoároch významných súborov v Izraeli, Nemecku, Holandsku, USA, Španielsku, Švajčiarsku, Švédsku, Nórsku či Poľsku. Obaja choreografi tiež učia a vedú workshopy súčasného tanca a improvizácie po celom svete postavené na výskume stavu prítomnosti a partnerstva.

Bratislava v pohybe bude aj v tomto roku prebiehať počas jedného mesiaca od 3. do 22. októbra.

Pri príležitosti dvadsiateho výročia festivalu, bude počas celého októbra, v rámci sprievodného programu, v priestoroch novej budovy Slovenského národného divadla inštalovaná výstava fotografií Ctibora Bachratého, ktorá zachytáva tanečné predstavenia z posledných ročníkov festivalu. Fotografie Ctibora Bachratého zachytávajú nielen estetiku pohybu, ale i výtvarnú hodnotu produkcií, výrečnosť obrazu pohybových kompozícií a energiu výrazu tanca. Vernisáž sa uskutoční 3. 10. o 17:30.

Majstrovský kurz skupiny Stephena Petronia

V rámci sprievodného festivalu sa budú môcť tiež študenti prihlásiť na workshop, Majstrovský kurz skupiny Stephena Petronia, ktorý sa uskutoční 1. októbra v priestoroch VŠMU.

Majstrovský kurz súboru Stephena Petronia pozostáva zo zahrievacích cvičení pomocou Petroniovej techniky, ktorá účastníkov vedie k vytváraniu svalového a kostrového prepojenia s vlastnou jedinečnou telesnosťou. Po príprave nasledujú pohybové frázy a variácie odvodené z Petroniovho repertoáru, zamerané na prácu s dynamickou, polyrytmické iniciácie pohybu a pocit nebojácnosti v rámci komplexnej architektonickej formy tela.

Po krátkej prestávke Stephen Petronio účastníkom v krátkosti predstaví súbor, svoju tvorbu za posledných 33 rokov a bude rozprávať o repertoári súboru a osobnom aj historickom význame projektu Bloodlines.

Vstupenky na všetky predstavenia je možné kúpiť online priamo na stránke festivalu www.abp.sk v časti Vstupenky, alebo na konkrétne predstavenia priamo v divadlách festivalu.

Čítajte aj: Bratislava Street Art Festival sa začína veľkoplošnou nástennou maľbou

Bratislava v pohybe
3
Galéria
Zdroj: Bratislava v pohybe Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM