Adriana Banásová Rôzne

Na Devínskej Kobyle obnovia chránené stepné územia

Návštevníci lokality Sandberg dnes pri víkendovej prechádzke narazia na informačný stánok bratislavských ochranárov. Túto a nasledujúcu nedeľu (20. 6.) budú môcť získať informácie o pripravovanom projekte na záchranu chránených stepných území Devínskej Kobyly.

Ilustračný obrázok k článku Na Devínskej Kobyle obnovia chránené stepné územia
Zdroj: TASR

Už v závere roka by mali juhozápadné svahy tohto masívu nadobudnúť pôvodný vzhľad, ktorý stratili v priebehu polstoročia potom, ako sa na nich skončila tradičná pastva. O tom, že prírodnému bohatstvu hrozí zánik – ohrozujú ho šíriace sa cudzokrajné a dominantné dreviny a chýbajúce hospodárenie, budú vysvetľovať návštevníkom ochranári z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Mimovládne organizácie v najnovšej tlačovej správe konštatujú, že za posledných 50 rokov sa stratili takmer dve tretiny vzácnych a v Európe jedinečných stepí a mnohé ohrozené druhy rastlín a živočíchov z lokality vymizli, alebo vymierajú. Cieľom projektu, do ktorého je zapojená i Štátna ochrana prírody je odstrániť náletové dreviny na lúkach v rezervácii.

Ide o doteraz najrozsiahlejší projekt obnovy stepných biotopov na Slovensku, vysvetlil riaditeľ inštitútu Daphne Ján Šeffer. Z celkom 103 hektárov, na ktorých sa rozprestiera prírodná rezervácia, sa v rámci projektu vyčistí územie s rozlohou 58 hektárov.

Z niekdajších stepí, ktoré sú dnes už prevažne zarastené, budú odstránené prioritne nepôvodné druhy ako agát biely, jaseň mannový, borovica čierna a predovšetkým kroviny ako hloh a trnka, ktoré najviac zatienili cenné stepné lokality. V území sa ponechajú pôvodné neagresívne druhy – dub plstnatý, čerešňa mahalebková a drieň obyčajný.

Projekt Life+Príroda

Prvá fáza čistenia svahov Kobyly od náletových drevín by mala začať už v septembri a bude trvať približne dva mesiace. Počas leta budú ochranári vyznačovať pred tým zmapované územie, kde majú práce prebiehať. V súčasnosti realizujú výberové obstarávanie na ich realizátora. Práce by podľa odhadu Šeffera mali stáť celkovo do 200.000 eur.

Šéf inštitútu Daphne vysvetlil, že obnova stepných spoločenstiev sa nebude robiť na miestach, kde už stihol medzičasom vyrásť les. Aj tak však nový vzhľad Devínskej Kobyly bude podobný stepným územiam na neďalekom rakúskom území Hainburgských vrchov.

Otázny je zatiaľ spôsob, akým bude zo strmých a exponovaných svahov odvezená vyťažená drevná hmota. Šeffer uviedol, že to nechávajú na víťaza súťaže, ktorého úlohou bude pripraviť logistický plán. Do úvahy prichádza doprava pomocou navijakov, lanovky či koní. Odstránené kríky by mali byť nadrvené na drevnú štiepku.

Stepné územia na svahoch Devínskej Kobyly budú obnovené v rámci projektu Life+ Príroda „Obnova území Natura 2000 v cezhraničnom regióne Bratislava", ktorý je financovaný zo zdrojov Európskej únie, ministerstva životného prostredia a Nemeckou spolkovou nadáciou pre životné prostredie v rámci projektu Ochrana druhov a biotopov v Národnej prírodnej rezervácii Devínska kobyla.

Súčasťou projektov je i obnova tradičnej pastvy na svahoch Kobyly. Stádo zhruba 30 kôz sa tu vďaka projektu pasie už tretiu sezónu. Šeffer vysvetlil, že nestačí na spásanie celého územia, ktoré bude teraz odlesnené. Podpora projektu navyše končí v roku 2016.

Z pohľadu ochranára je preto dôležité, aby sa na svahy Devínskej Kobyly opäť vrátili hospodári z priľahlých mestských častí Devín a Devínska Nová Ves. V opačnom prípade vzácne stepné lokality postupom rokov opäť zarastú.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM