Rôzne

Na cintoríne v Kopčanoch si uctili vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne

Na Vojenskom cintoríne v Petržalke-Kopčanoch sa dnes už po deviaty raz konala pietna spomienka na vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne a boli pochovaní práve na kopčianskom cintoríne. Ten sa stal miestom posledného odpočinku 331 vojakov deviatich národností.

Ilustračný obrázok k článku Na cintoríne v Kopčanoch si uctili vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne
Zdroj: TASR

„Dnešný pietny akt mal zvláštnu symboliku aj v tom, že v tomto roku si pripomíname 100. výročie vypuknutia prvej svetovej vojny,“ pripomenul Ernest Húska z Petržalského okrášľovacieho spolku, ktorý pietnu spomienku organizuje.

„Snažíme sa dodržať tradíciu z rokov 1922–1938, kedy vojaci kopčianskej posádky každý rok 1. novembra vypálili čestnú salvu na pamiatku padlým,“ dodal Húska. Podujatie si našlo tradíciu aj u verejnosti. „Dnes sme boli navyše svedkom, keď jedna pani tu medzi pochovanými identifikovala svojho prastrýka,“ povedal Húska.

K pietnej spomienke sa dnes opäť pripojili aj zástupcovia ruského, poľského i českého veľvyslanectva. „Z maďarského mesta Székesfehérvár zasa prišli členovia združenia, ktoré má rovnaké zameranie ako náš Petržalský okrášľovací spolok,“ dodal Húska.

Vojenský cintorín v Kopčanoch vznikol v priebehu prvej svetovej vojny, v roku 1916, ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán. V roku 1916 tu boli pochovaní vojaci, ktorí zomreli v Posádkovej nemocnici Bratislava alebo v bratislavskej Divíznej nemocnici. V blízkosti cintorína sa zároveň nachádza vojnový bunker.

Na cintoríne v Kopčanoch si uctili vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM