Komunálne voľby

Na čele Ružinova nastane po rokoch zmena. Martin Chren cíti zodpovednosť a záväzok

Martin Chren bude so svojim tímom oslavovať až o štyri roky, keď sa podarí splniť program a plán, ktorý predstavili Ružinovčanom.

Ilustračný obrázok k článku Na čele Ružinova nastane po rokoch zmena. Martin Chren cíti zodpovednosť a záväzok
Zdroj: TASR

Na čele Ružinova nastane po rokoch zmena. Končiaceho starostu Dušana Pekára (KDH) nahradí po dvoch volebných obdobiach na poste šéfa ružinovskej samosprávy ekonóm, mestský a krajský poslanec Martin Chren (nezávislý). V sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách získal 34,21 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených na webovej stránke Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Pokora a zodpovednosť

„Predovšetkým je to obrovský pocit zodpovednosti a záväzku. Ružinov je v podstate piata najväčšia obec na Slovensku. So svojím tímom sme sa ale dohodli, že volebný výsledok budeme oslavovať až o štyri roky, keď sa podarí náš program a plán, ktorý sme predstavili Ružinovčanom,“ uviedol Chren, pre ktorého slovom dňa je pokora.

Prvé kroky po nástupe do úradu, čo by malo nastať zhruba o mesiac, budú pre nového starostu pracovné. „Bude treba dokončiť prípravy rozpočtu na budúci rok – tak, aby sa v ňom už prejavili priority z nášho plánu,“ poznamenal Chren. Venovať sa chce tiež zimnej údržbe. „Veľa bude záležať aj na tom, aký otvorený k spolupráci bude novozvolený bratislavský primátor Matúš Vallo, ktorému touto cestou blahoželám,“ doplnil Chren.

Nové 25-členné miestne zastupiteľstvo budú tvoriť zväčša poslanci politických zoskupení. Tí získali 17 mandátov, zvyšných osem miest obsadili nezávislí. Spomedzi politických nominantov má najväčšie zastúpenie koalícia Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia, ktorá má desať kandidátov. Len o troch menej bude v zastupiteľstve rokovať za šesťkoalíciu SaS, OĽaNO, Sme rodina, OKS, Nova a Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska.

Miestne zastupiteľstvo sa do výraznej miery obnoví. Poslanecký mandát obhájilo šesť doterajších poslancov, ku ktorým v miestnom parlamente pribudne 19 nových poslancov. Medzi nimi je napríklad Kamil Bodnár, IT analytik a zároveň poradca podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej, koordinátor dobrovoľníkov Peter Herceg či aktivista a člen Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha. Miernu prevahu budú mať muži, ktorých bude v zastupiteľstve sedieť 16, žien bude deväť.

Záujmy mestskej časti budú v bratislavskom mestskom zastupiteľstve presadzovať poslanci Michal Brat, Ján Buocik, Martin Chren, Jana Poláčiková, Peter Strapák, Lucia Štasselová a Jakub Vallo. Z doterajších zástupcov ružinovskej samosprávy obhájili post traja.

V Ružinove si občania volili zo siedmich kandidátov na starostu, 25 kandidátov na miestnych poslancov a siedmich kandidátov na mestského poslanca. Volebná účasť v Ružinove dosiahla 40,21 percenta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM