Aktualizované KAW Rôzne

Na Bratislavu sa valí víchrica Sabine: Vyhýbajte sa stromom, môže ísť o život!

Nárazy vetra môžu podľa meteorológov ojedinele dosiahnuť až okolo 115 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu.

Ilustračný obrázok k článku Na Bratislavu sa valí víchrica Sabine: Vyhýbajte sa stromom, môže ísť o život!
23
Galéria
Zdroj: Bratislava - Ružinov

Silný vietor opäť zasiahne Slovensko. Tento raz nám svoju silu ukáže víchrica Sabina. Pre viacero okresov vyhlásili meteorológovia výstrahy.

Sabina sa valí na Bratislavu

Do Bratislavy sa ženie víchrica Sabine, ktorá sa na kontinentálnu Európu presúva z Britských ostrovov. Tam po sebe zanechala spúšť v podobe popadaných elektrických vedení. Vyše 100-tisíc domácnosti je stále bez prúdu.

Na Slovensko má víchrica doraziť dnes (pondelok 10. februára). Pre množstvo okresov je už vydaná výstraha pred silným vetrom. „Cez naše územie začne studený front postupovať dnes okolo 12:00 a práve na čele frontu sa očakávajú najsilnejšie nárazy vetra,“ píše sa na iMeteo.sk.

Od poludnia bude platiť tretí stupeň výstrahy pre Bratislavu a celý západ našej krajiny. Vietor môže na západnom Slovensku miestami krátkodobo v nárazoch fúkať rýchlosťou 105 až 115 kilometrov za hodinu.

Takáto rýchlosť predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Vyhýbajte sa stromom

Mesto Bratislava pre očakávaný silný nárazový vietor neodporúča ľuďom v pondelok (10. 2.) pohyb pod stromami, a to najmä v parkoch a mestských lesoch. Magistrát o tom informuje na sociálnej sieti.

Zatvorené budú aj cintoríny.„Si­tuáciu budeme lokálne a časovo vyhodnocovať, takže niektoré cintoríny môžu byť v rovnakom čase uzatvorené a iné nie,“ oznámila mestská spoločnosť Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy.. Návštevníkov zároveň žiada o rešpektovanie uzatvorenia cintorínov, aby nedošlo k ohrozeniu ich života či zdravia.

Pred silným vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred vetrom pre niektoré oblasti západného Slovenska.

Pre celý Bratislavský kraj aj okresy Dunajská Streda a Nitra platí výstraha 3. stupňa.

Meteorológovia očakávajú rýchlosť vetra 105 až 115 kilometrov za hodinu. „Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ uvádza SHMÚ. Výstrahy platia od 12:00 do 18:00 hod.**

SHMÚ očakáva na Slovensku v pondelok veľmi silný vietor. „Najsilnejší bude na západnom Slovensku pri prechode studeného frontu okolo poludnia a krátko popoludní, ako aj po jeho prechode až do večerných hodín,“ uviedol ústav na sociálnej sieti.

Nárazy vetra môžu podľa meteorológov ojedinele dosiahnuť až okolo 115 kilometrov za hodinu a priemernú rýchlosť 60 až 70 kilometrov za hodinu. „Zvýšte preto opatrnosť, prípadne tomu prispôsobte pondelkový program,“ vyzýva SHMÚ.

Víchrica Petra vyčíňa v Bratislave
23
Galéria
Zdroj: Bratislava24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM