Rôzne

Na bicykli s pol promile alkoholu? Niekomu to zrejme nevadí

Prezídium Policajného zboru nesúhlasí so zavedením určitej tolerancie na alkohol pre cyklistov, ani pre vodičov motorových vozidiel. Skupina poslancov parlamentu navrhuje, aby cyklisti na cyklo chodníkoch neboli sankcionovaní, ak množstvo alkoholu v ich organizme nepresiahne hodnotu 0,5 promile,

Ilustračný obrázok k článku Na bicykli s pol promile alkoholu? Niekomu to zrejme nevadí
Zdroj: TASR

Skupina poslancov Miroslav Kadúc (OĽaNO), Juraj Droba (nezaradený), Gábor Gál (Most-Híd), Mikuláš Huba (nezaradený) a Ján Mičovský (OĽaNO) predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o cestnej premávke a zákon o priestupkoch.

Hlavným cieľom predkladaného návrhu zákona je zlepšenie podmienok pre cyklistov spôsobom, že sa pre nich vytvorí výnimka z pravidla nulovej tolerancie alkoholu vodičov, a to tak, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života či zdravia seba alebo spoluobčanov, konštatujú poslanci okrem iného v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Návrh zákona teda podľa predkladateľov stanovuje takú hranicu pre množstvo požitého alkoholu, ktorá je vo viacerých európskych krajinách tolerovaná dokonca aj u vodičov motorových vozidiel. Hodnota 0,5 promile zodpovedá podľa nich zhruba trom malým 10° pivám.

Policajné prezídium však s návrhom nesúhlasí. „Odborníci z oblasti dopravnej psychológie, ako aj súdneho lekárstva poukazujú na negatívny vplyv aj malého množstva alkoholu na pohybovú koordináciu, rozsah pozornosti, na zúženie periférneho vnímania, schopnosť spracúvať podnety, a tým na celkovú schopnosť viesť bicykel,“ tvrdí Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ..

Podľa nej je potrebné ďalej poznamenať, že v Slovenskej republike nie je dostatočne vybudovaná sieť ciest výlučne pre cyklistov a títo musia prechádzať aj po bežných komunikáciách. „Je potrebné dodať, že cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky,“ uzavrela Baloghová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM