Adriana Banásová Šport

MUD RUN je behom cez prekážky, blato, vodu... Trúfli by ste si na podobnú súťaž, akou bola tá dnešná na Železnej studničke?+ FOTO

Behanie je zábava a taktiež životný štýl. Ak sa k tomu pridruží ešte aj trochu motivácie v podobe zaujímavých cien a dobrá partia ľudí, môže z toho vzniknúť seriózne bežecké podujatie. Presne takým dnes bolo Šport. sk MUD RUN.

Ilustračný obrázok k článku MUD RUN je behom cez prekážky, blato, vodu... Trúfli by ste si na podobnú súťaž, akou bola tá dnešná na Železnej studničke?+ FOTO
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak ste sa dnes aj napriek nie veľmi prajnému počasiu rozhodli poprechádzať na Železnej studničke, mohli ste naďabiť na množstvo ľudí, oblečených v obtiahnutých legínach, športových tričkách a teniskách. Na Partizánskej lúke sa totižto konala zaujímavá bežecká súťaž.

Už v poradí druhý ročník podujatia Šport.sk MUD RUN a zároveň štvrtý ročník Otvorenie bežeckej sezóny prišli takpovediac otvoriť parkouristi zo združenia Freerun Slovakia, ktorí svojim vystúpením „rozhýbali“ všetky vekové kategórie – a tie mali dnes doobeda naozaj široké zastúpenie. Nehovoríme teraz len o náhodných okoloidúcich a zanietených povzbudzovačoch, ale najmä o samotných súťažiacich.

Čo sa veku týka, prišli naozaj všetci- malí aj veľkí, starší aj mladší, ženy aj muži, niektorí dokonca bežali s deťmi v kočíkoch. „Cez internet mojevent.sk sa na dnešné podujatie prihlásilo 547 ľudí, čo je viac, ako minulý rok,“ uviedla pre Bratislava24.sk organizátorka podujatia Drahuška Petrová.

Priaznivci aktívneho života súťažili v celkovo desiatich kategóriách. „Dospelákom“ boli určené kategórie Cestný beh na 5km a 10km (ženy/muži) a MUD RUN na 5km a 10km (ženy/muži). Deti si mohli zmerať sily v kategóriách MUD RUN na 1500m (deti od 10–15 rokov) a v kategórii Beh na 500m (pre deti do 10 rokov).

Blato a slama

Hlavnú doménu podujatia tvorila kategória MUD RUN. „Je to veľmi zaujímavý beh. Ide o disciplínu, v ktorej ľudia bežia cez prekážky prírodné, umelé, idú do blata, preskakujú slamu, musia ručkovať, musia prebehnúť cez sieť, vyšplhať sa z jamy na kopec,… Ide o veľmi živú a náročnú disciplínu,“ podotkla Petrová.

Na akciu ste sa mohli zaregistrovať vopred prostredníctvom internetu, alebo priamo na mieste. Podujatie však malo okrem podpory zdravého životného štýlu a pohybu aj iný cieľ. Malo taktiež čiastkou 1e z registračného poplatku každého bežca prispieť na konto špeciálnej ZŠ.

„My ako agentúra Quinta Essentia spolupracujeme s nadáciou Filantropia, ktorá sa zaoberá projektmi, ktoré pomáhajú zveľaďovať základné školy v rámci Slovenska. V spolupráci s nimi sme sa rozhodli, že by sme chceli výťažok 1e za každého bežca venovať špeciálnej ZŠ- ZŠ pre deti s autizmom na Hálkovej ulici v Bratislave. Peniaze poputujú na učebné pomôcky, aby mali lepšie študijné prostredie,“ dodala Petrová.

Dnešné mraky neboli na škodu

Podujatie a dokonca aj počasie si pochvaľovali najmä hlavní protagonisti – bežci. „Počasie je výborné, chladné, nie je až tak teplo ako včera. Kebyže svieti slnko, tak sa beží ťažšie. Osobne som čakal, že bude viacej ľudí na tomto behu na 5km, ale väčšina si zvolila 10km, pred budúco-týždňovým maratónom,“ uviedol bežec Adam.

„Mne sa bežalo dnes super. Bola som na preteku už aj včera, takže dnes som si išla už len vyklusať ale bola tu dobrá atmosféra, sme tu s celou bežeckou skupinou. Som zo sebou spokojná, teraz iba začína sezóna, takže človek sa musí trochu rozbehať a zvyknúť si na to tempo na takej dlhej trati,“ prezradila súťažiaca Michaela.

Každému z bežcov robilo problémy niečo iné. Niektorí mali ťažkosti s úvodom, iní so záverom. „Najťažšie bola cesta hore, lebo je tam trochu hore kopec. Dole to už bolo fajn, tam už pustíte iba nohy a bežíte,“ povedal účastník behu Adam.

So svojím výkonom však bola väčšina súťažiacich spokojná. „Som spokojný so sebou a aj som sa prekvapil. Čas je dobrý- 5km za 21 minút,“ dodal Adam.

Bežcov sme sa opýtali, koľko približne trvá príprava na podobný pretek. „Na svoj prvý pretek som išla asi po 2 mesiacoch a človek to dá, keď sú ľudia, ktorí ho potiahnu, ale zase keď chce dosahovať nejaký čas, tak sa hovorí, že asi také 3 mesiace trvá príprava,“ skonštatovala Michaela.

Organizátorka Drahuška Petrová nám stihla prezradiť, že dané podujatie nebolo posledným, práve naopak. „Sme spoluorganizátorom Cross Country Baba-Kamzík. Tento beh sa bude konať 19.apríla, potom máme v júni beh Saguaro Run Fest, ďalej organizujeme štafetový beh Od Tatier k Dunaju, ktorý sa koná v auguste a ešte organizujeme Študentský beh, ktorý bude v novembri,“ uviedla na záver Petrová.

Šport.sk MUD RUN
40
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM