Rôzne

Moyzesova sieň je súčasťou impozantnej secesnej budovy FF UK

Do objektu FF UK je zakomponovaná jedinečná spoločenská sála, v súčasnosti známa ako Moyzesova sieň. Pre výbornú akustiku sa využíva najmä ako koncertná sála.

Ilustračný obrázok k článku Moyzesova sieň je súčasťou impozantnej secesnej budovy FF UK
9
Galéria
Zdroj: Univerzita Komenského

Impozantná budova Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FF UK) na Gondovej ulici v Bratislave predstavuje rozsiahly reprezentačný objekt na nábreží Dunaja.

Zdobia ju štyri vežičky a kupola uprostred. Do historického objektu je zakomponovaná aj jedinečná spoločenská sála, v súčasnosti známa ako Moyzesova sieň.

Štýl Art-deco

Bratislava, v tomto období známa ešte pod menom Prešporok, bola až do vzniku medzivojnového Československa súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie. Zadávateľom projektu na výstavbu centrálnej budovy pri dunajskom nábreží bola rakúsko-uhorská armáda.

Objekt predstavuje architektúru s tromi rozvinutými fasádami do uličného priestoru, respektíve do pôvodne novovznikajúceho námestia pri dôležitej komunikácii pri železnom moste Františka Jozefa z roku 1890 (neskoršie názvy: Štefánikov most, Most Červenej armády, Starý most).

Obdobie výstavby majestátnej budovy sa datuje do obdobia rokov 1905 – 1913. Vojenský inžinier Josef Rittner (1868 – 1924) sa zaslúžil o architektúru objektu. Staviteľ bol nasledovníkom Otta Wagnera, ktorý vyžadoval výrazné nosné línie, zmysel pre konštrukcie a jednoduchosť v súznení s modernou dobou. Realizáciu stavby prevzala firma Pittel a Brausewetter. Budova, patriaca vojenskému veliteľstvu, bola zdobená bohatou ornamentálnou úpravou. V exteriéri i interiéri sa presadil osobitný charakter nového veku štýl Art-deco, ktorý sa naplno uplatnil na architektúre ako geometrická línia doznievajúcej viedenskej secesie.

Vládna budova

Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave sídli v budove od roku 1960. Budovu FF UK kedysi nazývali aj vládnou budovou. Bolo to preto, lebo ju využívali viaceré ústredné inštitúcie: Krajinský úrad, Povereníctvo vnútra, URBION (Štátny inštitút urbanizmu a územného plánovania), Štátny slovenský ústredný archív (dnes Slovenský národný archív), Slovenská pošta, Československý rozhlas či Slovenská filharmónia.

Moyzesova sieň

Do objektu FF UK je zakomponovaná aj jedinečná spoločenská sála, v súčasnosti známa ako Moyzesova sieň, so samostatným vchodom od Vajanského nábrežia č. 12. Sála s prvkami viedenskej secesie svojou dekoráciou predstavuje jeden z najtypickejších interiérov tohto slohu.

Reprezentačná sieň nesie pomenovanie po Alexandrovi Moyzesovi (1906 – 1984), hudobnom skladateľovi a dlhoročnom šéfovi hudobného vysielania Československého rozhlasu v Bratislave. Pre výbornú akustiku sa využíva najmä ako koncertná sála či rokovacia sieň počas rôznych konferencií a iných spoločenských podujatí, ale využíva sa i počas akademických slávností Univerzity Komenského v Bratislave.

Súčasťou sály je javisko, vhodné na prezentáciu menších divadelných predstavení. Priľahlé miestnosti sú prepojené so zastrešeným átriom a poskytujú tak vhodný priestor pre vzdelávacie, vedecké, kultúrno-výchovné a umelecko-spoločenské podujatia.

Moyzesova sieň
9
Galéria
Zdroj: Univerzita Komenského

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM