Rôzne

Moment, na ktorý Bratislavčania čakali roky. Otvárajú nový Starý most, čo všetko tomu predchádzalo?

Hoci je Starý most hotový už niekoľko mesiacov, ľudia sa naň stále nedostali. Už zajtra však závory pre chodcov a cyklistov zmiznú a obyvatelia mesta sa po dvoch rokoch konečne budú môcť prejsť po novom moste.

Ilustračný obrázok k článku Moment, na ktorý Bratislavčania čakali roky. Otvárajú nový Starý most, čo všetko tomu predchádzalo?
Zdroj: TASR

Od začiatku prác na novom Starom moste, električkovej trati a na Štúrovej ulici prešli viac ako dva roky. Celý priestor aj so Starým mostom už dnes má finálnu podobu a najbližšie dni sa na most po dlhom čakaní konečne dostanú chodci i cyklisti. Po nich bude nasledovať spustenie električkovej dopravy.

Nie podľa plánu

Rekonštrukcia Starého mosta však neprebiehala podľa plánov už od začiatku. Len mesiac po tom, čo sa začalo s prácami, spadol pri demontáži konštrukcie mosta z osemmetrovej výšky na pontón pod mostom jeden z robotníkov. Muž pri páde utrpel ťažké zranenia, s krvácaním do mozgu, zlomenými rukami a nohou ho previezli do nemocnice.

V júni 2014 sa objavili iné závažné komplikácie. Práce na moste zastavili nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny. Po odbornom preskúmaní sa pokračovalo až 17. septembra a podľa nového pracovného postupu.

Najprv mali rekonštrukciu bratislavského Starého mosta dokončiť koncom augusta 2015, potom termín pre podozrenie, že sa pod hladinou Dunaja nachádzajú nevybuchnuté míny, posunuli na koniec októbra. Napokon sa podarilo most dokončiť 15. decembra 2015. Inak by Bratislava prišla o eurofondy a na nový Starý most by sa tak poskladali všetci obyvatelia mesta.

Dlho očakávané otvorenie

Hoci je Starý most hotový už niekoľko mesiacov, Bratislavčania sa po ňom ešte stále nemali šancu prejsť. Prebiehali dôležité kolaudácie a teraz mesto ešte čaká na prípadnú poštu s odvolaním. Do dnešného dňa však magistrát žiadne odvolanie neprijal. Zdĺhavý proces je tak, zdá sa, na konci. Už zajtra sa totiž budú po moste môcť prejsť prví chodci i cyklisti.

Čítajte viac tu: Chodci a cyklisti by cez Starý most mohli prejsť už koncom týždňa

Najočakávanejší dopravný projekt v sebe okrem iného zahŕňal aj rekonštrukciu Štúrovej ulice a vybudovanie I. etapy nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky. Najväčšia mestská časť tak bude konečne a historicky napojená do siete električkových tra­tí.

Otestujte sa v našom kvíze, čo všetko viete o projekte.

Rekonštrukcia Starého mosta
1
Galéria
Nový Starý most - medzi prvými
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM