Kultúra

Modra: Počas keramikárskych slávností budú zbierať na škridle pre sirotčinec

Modranská keramika sa budúci víkend zas stane stredobodom pozornosti. Do popredia chcú vysunúť opomínaných kachliarov a tehliarov.

Ilustračný obrázok k článku Modra: Počas keramikárskych slávností budú zbierať na škridle pre sirotčinec
Zdroj: TASR

V Modre sa pripravujú na oslavy keramikárskej práce, ktorá má v tomto malokarpatskom mestečku dlhodobú tradíciu. Šiesta slávnosť od 4. do 6. septembra bude výnimočnou oslavou práce svetovo známych modranských keramikárov. Keramická Modra 2014 – Slávnosť hliny sa tentoraz prioritne bude venovať kachliarstvu a tehliarstvu. Slávnostné otvorenie je pripravené na piatok (5.9.) o 17.00 h.

Slávnosť hliny by malo byť najväčšie jesenné podujatie v Modre, lebo v tomto roku sa zrejme nebude konať tradičné modranské vinobranie. Ako priblížila Miriam Fuňová z OZ Modranská beseda, Modra návštevníkom predstaví keramiku, tradície, krásu hliny, oslavu kumštu tehliarov a kachliarov.

Keramická Modra prinesie v programe aj odborný seminár a výstavy, sprevádzať ju budú hrnčiarsky jarmok, bál, alegorický sprievod a atrakcie pre deti aj dospelých. „Majstrom kachliarom a tehliarom bude venovaný odborný seminár v hoteli Majolika pod záštitou Slovenského národného múzea – Múzea Ľ. Štúra v Modre, Cechu kachliarov a spoločnosti Laterarius. Odbornú časť bude dopĺňať keramický jarmok s jedinečným štylizovaným hrnčiarskym sprievodom a medzinárodnou účasťou keramikárov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska a Bulharska. Súčasťou programu budú tvorivé keramické dielne, keramický dvor, ukážky keramického remesla, súťaže a zábavné aktivity,“ doplnila Fuňová.

Členka Modranskej Besedy, pracovníčka SNM – Múzea Ľ. Štúra v Modre a historička Agáta Petrakovičová doplnila, že kachliarstvo a tehliarstvo je popri džbánkarstve a hrnčiarstve akosi opomínané. „Je to taká popoluška medzi výrobkami z hliny, pritom obe remeslá i s výrobkami majú zaujímavý pôvod vzniku a tvoria neoddeliteľnú súčasť histórie ľudskej spoločnosti.“

Počas Slávností hliny sa bude prezentovať aj charitatívny stánok s koláčmi, výťažok z predaja sa použije na nákup pálenej škridly pre obnovu modranského sirotinca. Celé podujatie je už tradične súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM