Nina Táborská Samospráva

Model Starej tržnice inšpiruje aj v zahraničí

Model prenájmu, podľa ktorého dnes funguje bratislavská Stará tržnica, je inšpiráciou aj pre ostatné zahraničné mestá. Vyplýva to z medzinárodnej konferencie Central Markets, ktorej cieľom bolo, aby sa jednotlivé mestá vzájomne inšpirovali svojimi nápadmi v trhovníctve a podpore lokálnych potravín.

Ilustračný obrázok k článku Model Starej tržnice inšpiruje aj v zahraničí
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto budovu tržnice totiž prenajíma neziskovej organizácii za symbolické nájomné, no Aliancia Stará tržnica má do priestoru ročne investovať 120-tisíc eur. „Kolegovia zo zahraničia si vedia predstaviť, že by tento model mohol byť implementovaný aj inde. Čiže sú aj také veci, ktorými sa iné mestá od Bratislavy inšpirujú,“ uviedol poradca primátora Michal Feik.

Práve v Starej tržnici sa dnes konala záverečná konferencia Central Markets. Asi dva roky prebiehala v rôznych častiach Európy a jej cieľom bolo, aby sa jednotlivé mestá vzájomne inšpirovali svojimi nápadmi v trhovníctve a podpore lokálnych potravín.

Bratislava sa podľa Feika za dva roky prezentovala nielen Starou tržnicou, ale po inšpiráciách zo zahraničia vytvorila napríklad aj Radu mesta pre trhy ako poradný orgán primátora, manuál pre trhovníkov so zoznamom pre nich potrebnej legislatívy, či zorganizovala sociologický prieskum, kde sa mesto ľudí pýtalo, aký je dopyt po lokálnych potravinách, čo by si na trhu chceli kúpiť a koľko peňazí sú ochotní na ne minúť.

„Odporúčania dávame trhovníkom,“ dodal Feik.

V poľskom Krakove funguje podľa Feika model, kde si asi 300 trhovníkov prenajalo tržnicu, vytvorili združenie, do ktorého platia poplatky a z neho potom financujú rekonštrukciu trhoviska. To majú od mesta v prenájme. Brno v Česku zase vyberá predajcov vianočných trhov posledných päť rokov inak.

„Zadefinujú si kategórie produktov, to, čo chcú, aby sa tam predávalo a potom sa na konkrétne kategórie prihlasujú rôzni záujemcovia,“ vysvetľuje Feik. Bratislava sa podľa jeho slov čiastočne prikláňa k tomuto modelu, ale mesto robí elektronickú aukciu, na základe ktorej vyberá.

„Čiže kvalitatívny parameter je u nás ovplyvňovaný cenou, u nich to robia priamo, predajca musí mať naozaj dobrú referenciu,“ podotkol Feik. Maďarský Pécs v meste v rámci projektu obnovil tradíciu trhovníctva, ktorá tam zanikla, a v centre na námestiach zriadil trhy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM