Alexandra Húsková Správy

Mobilný tábor v Malackách nie je určený pre migrantov. Preveruje schopnosti Slovenska prijať ľudí v núdzi

Slovenskom sa šíri fáma o ubytovaní utečencov v stanovom tábore v Malackách. Obyvatelia dokonca začali spisovať petíciu. V areáli bývalých kasární však ide len o cvičenie pripravenosti zložiek Ministerstva Vnútra SR, akou je Záchranná brigáda HaZZ, ktorá ma na starosti humanitárnu pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Mobilný tábor v Malackách nie je určený pre migrantov. Preveruje schopnosti Slovenska prijať ľudí v núdzi
Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách už viac ako týždeň prebieha cvičenie zamerané na pripravenosť Slovenska na zvládnutie mimoriadnych situácií v súvislosti s humanitárnou krízou alebo prírodnou katastrofou.

V Malackách však nevyrastá žiaden migračný tábor

Na brífingu to uviedli riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík a prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý.

„Po roku 2003 hasičský zbor dostal do vienka tri záchranné brigády, ktoré sú v Žiline, Humennom a Malackách, a zhodou okolností práve táto brigáda plní úlohy podobné humanitárnej pomoci,“ povedal Nejedlý.

Už niekoľko rokov sú tu teda hasiči pripravení prichýliť ľudí, ktorí v dôsledku katastrofy prišli o strechu nad hlavou.

„Momentálne vieme ubytovať v pevných budovách približne 600 ľudí,“ uviedol Nejedlý. Ľudia sa v nich v prípade núdze môžu vyspať či osprchovať.

Okrem toho však začali cvičiť aj výstavbu mobilných priestorov. „Chceli sme si vyskúšať, ako by sme to zvládli a preto sme začali stavať mobilný tábor na takéto prípadné ubytovanie,“ vysvetlil Nejedlý. „Nechceme sa dostať do situácie, aká nastala s utečencami v Maďarsku,“ do­dal.

V mobilnom stanovom mestečku je aktuálne postavených 50 stanov, ktoré sa budú pripájať na elektrinu, privezú sa do nich postele a ostatné vybavenie. „My to potrebujeme vyskúšať naostro, čiže v rámci cvičenia pripravíme stany so všetkým, ako by mali byť postavené v prípade núdze,“ doplnil Netík.

Miesta v mobilných stanoch nie sú obmedzené tak počtom ľudí, ako počasím. V prípade poklesu teplôt by už ľudia v stanoch bývať nemohli.

Ak by teda napríklad na Slovensko naraz dorazil veľký počet utečencov, namiesto prespávania na staniciach by ich na pár hodín premiestnili do tábora v Malackách, či postavili mobilný tábor v inej časti Slovenska.

Potom by ich podľa ich právneho statusu vrátili do krajiny, z ktorej prišli, alebo premiestnili do zariadení rezortu vnútra.

Cvičenie ukázalo aj rezervy

„Momentálne pracujeme aj so stanmi a technikou, ktorá je stará 50 rokov. Preto by sme chceli pristúpiť k tomu, aby sme boli pripravení na takéto mimoriadne situácie, ktoré môžu nastať kedykoľvek a kúpiť mobilné zariadenia, to znamená stany, ktoré by sa dali postaviť rýchlejšie ako tie, ktoré máme k dispozícii,“ skonštatoval Netík.

Zdroj TASR/Dnes24.sk

Mobilný stanový tábor Malacky
1
Galéria
Ubytovacie zariadenia a mobilné stanové mestečko - Areál vojenských kasární Mala
25
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM