Eliška Šándorová Rôzne

V "nešťastný" piatok 13. niektorí nejdú od strachu do práce. USA prídu o stámilióny dolárov!

S rešpektom a so strachom sa asi štvrtina obyvateľov v mnohých krajinách sveta pozerá na piatok 13. Čo všetko sa stalo a deje v tento "čierny deň"?

Ilustračný obrázok k článku V "nešťastný" piatok 13. niektorí nejdú od strachu do práce. USA prídu o stámilióny dolárov!
Zdroj: TASR

Kým väčšina populácie sa raduje z piatka ako takého, koniec pracovného týždňa s číslovkou trinásť je pre mnohých doslova nočnou morou.

Strach z piatka trinásteho má aj lekárske pomenovanie, nazýva sa paraskavedeka­triafóbia ako špeciálna forma triskaidekafóbie, čiže strach z čísla 13.

Psychológovia objavili, že niektorí ľudia majú nehody alebo ochorejú práve v piatok trinásteho. Je to pripisované tomu, že podvedome cítia úzkosť a obavy z tohto dňa.

Inštitút pre zvládanie stresu a fóbií v Asheville (v Severnej Karolíne) odhadol, že samotné Spojené štáty každý piatok trinásteho stratia 800 až 900 miliónov dolárov len preto, že ľudia v ten deň necestujú a nejdú do práce.

Kde bolo, tam bolo?

Príbeh o negatívnom pôsobení piatku trinásteho sa viaže na dejiny Francúzska. V 14. storočí kráľ Filip IV. Pekný dal zo ziskuchtivosti uväzniť a upáliť 15-tisíc predstaviteľov Templárskeho rádu, a bolo to presne v piatok 13. októbra 1307.

Pôvod povery sa spája aj so skutočnosťou, že práve trinásť ľudí – 12 apoštolov a Ježiš Kristus – sa zúčastnili na Poslednej večeri. A ako vieme, ukrižovaný bol na Veľký piatok.

„V piatok sa mali konať aj rituály negatívnej mágie. Ďalšia legenda o nešťastnom dátume sa viaže na severskú mytológiu podľa ktorej na hostine bohov vyvolal šarvátku zlomyseľný boh Loki. Bol na hostine bohov nepozvaným trinástym hosťom a pri nej bol zabitý dobrý boh Baldur. Zem po jeho smrti bola uvrhnutá do biedy, chorôb, strachu," tvrdí etnologička Katarína Nádaská.

Svetové udalosti

Aj niektorí prezidenti sú spojení s piatkom trinásteho. Za vlády Herberta Hoovera – tridsiatehoprvého prezidenta USA, vypukla veľká hospodárska kríza v piatok trinásteho v roku 1929. Aj keď burza „krachla" už vo štvrtok, časovým posunom sa v Európe prejavila o deň neskôr.

Iná hlava štátu, Franklin D. Roosevelt, zase nechcel cestovať v 13. deň v mesiaci a nikdy nehostil trinásť ľudí. V piatok trinásteho, objavil anglický astronóm William Hershel siedmu planétu slnečnej sústavy – Urán.

Dôkazy o nešťastí?

Tragédie a nešťastia si dátum nevyberajú. Dejú sa bez ohľadu na kalendár. Mnohí ich však striktne pripisujú „prekliatiu“. Trinástkami je opradený prípad z piatka 13. augusta 2010. V ten deň zasiahol 13-ročného chlapca v britskom Suffolku blesk 13 minút po 13-tej. Nešťastné čísla bola šťastím, dieťa utrpelo len menšie popáleniny.

V piatok 13. novembra 1970 zasiahla svet najničivejšia tropická búrka v moderných dejinách. V bangladéšskom metre Chittagong si vyžiadala až 300-tisíc obetí a ďalších viac ako milión ľudí zahynulo pri následných povodniach pri rieke Ganga.

A ako si dopredu vyrátať „nešťastný dátum“? Trinásty deň v mesiaci vychádza na piatok jeden až tri razy ročne, vždy v mesiaci, ktorý sa začína nedeľou. Dôvod na oslavu majú mnohé významné osobnosti.

V roku 2020 bude piatok 13. iba v marci a novembri.

(Ne)šťastné číslo 13

Izbu s týmto číslom v hoteli či nemocnici takmer nikde na svete nedostanete. Na palubách lietadiel asi všetkých spoločností na svete nenájde pasažier sedadlo či rad s číslom 13, niektorým mrakodrapom zase chýba 13. poschodie.

Šťastné alebo nešťastné čísla neexistujú ani podľa numerológie. Trinástka iba poukazuje na večné premeny. Začiatok novej veci v inej rovine. V tarote znamená symbolickú Smrť, ktorá prináša oslobodzujúcu zmenu v živote. Každá zmena je pre životný vývoj nevyhnutná. Zbavuje nás neužitočných vzťahov a vecí.

U starých Mayov v mesiaci s číslom trinásť vznikol kalendár Tonalpohualli, ktorý je dôležitý pre veštenie.

Pozitívnym číslom je aj podľa Kabaly. Spomína trinásť nebeských prameňov, brány milosti či trinásť riek balzamu, ktoré podľa talmudského učenia čakajú na zbožné duše v raji.

Nezabudnite, že dobrý alebo zlý deň neexistuje. Iba taký, aký si ho vo vnútri vytvoríte. Tak nech ho máte čo najkrajší!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM