Rôzne

Mladý Bratislavčan skončil bronzový na svete v riešení logických úloh

Vynikajúce tretie miesto obsadil 16-ročný Pavol Kollár z Bratislavy na Majstrovstvách sveta (MS) v logických úlohách v kategórii do 18 rokov. Tento úspech dosiahol mladý riešiteľ na 24. Majstrovstvách sveta, ktoré sa konali 11. až 18. októbra v bulharskej Sofii.

Ilustračný obrázok k článku Mladý Bratislavčan skončil bronzový na svete v riešení logických úloh
Zdroj: TASR

Pavol sa rozbiehal síce pomalšie a dlhšie sa držal na 5. až 6. mieste, záver mal však famózny a vďaka nazbieraným bodom mohol vystúpiť na stupne víťazov. K lúšteniu ho priviedol otec Martin, ešte nedávno tiež reprezentant Slovenska.

Slovenský tím v Bulharsku vzišiel z národnej kvalifikácie, ktorá prebiehala prakticky celý rok.

Právo nosiť slovenské farby si vylúštil Štefan Gašpár z Púchova, Matúš Demiger zo Zlatých Moraviec, Zuzana Hromcová z Bytče a Matej Uher z Bratislavy. Nováčikom bol práve talentovaný Pavol Kollár z Bratislavy, ktorému sekundovala ďalšia Bratislavčanka Diana Škrhová (16) a Natália Chanová (15) z Púchova.

V kategórii nad 50 rokov pokúšal šťastenu vlani štvrtý Ján Farkaš, ktorý bol zároveň kapitánom slovenskej reprezentácie. Trénersky celý tím viedla skúsená harcovníčka Blanka Lehotská.

Rébusy, krížovky, skladačky

Majstrovstvá sveta v logických úlohách sú medzinárodná súťaž v riešení rôznych rébusov, krížoviek, skladačiek či iných hlavolamov. Zadania obsahujú v sebe potrebný široký všeobecný vedomostný rozhľad, znalosti matematiky, chápania súvislostí, dôvtipu, správneho odhadu, ale i fantázie.

MS sú rozdelené do dvoch kategórií, a to na súťaž jednotlivcov a družstiev, ktorých samostatné kolá sú rozdelené podľa kvalitatívnej a obsahovej náročnosti. Každé kolo je presne časovo obmedzené a je zložené z niekoľkých súťažných úloh so svojou špecifickou bodovou hodnotou. Niektoré vopred určené úlohy sa riešia s časovým alebo hodnotovým bonusom.

Od roku 2013 sa okrem hlavnej súťaže samostatne vyhodnocuje aj kategória do 18 rokov a nad 50 rokov.

Úspešní mladí Slováci

To, že Slovensko má vyspelú mládež, dokázala naša ekipa už v roku 2013 v Číne, kde Jakub Bahyl zo Žiliny získal striebro a Zuzana Hromcová bronz. A to máme ešte vicemajstra sveta Petra Hudáka, ktorý tento skvelý úspech dosiahol v Turecku v roku 2009.

Svet sa asi najviac začal vôbec po prvý raz zaujímať o logické úlohy po príchode Rubikovej kocky, ktorá zakrátko zaznamenala celosvetový boom. Logické úlohy však poznal svet už niekoľko rokov, ba až tisícročí.

Tzv. magický štvorec (predchodca dnešného sudoku) poznali už Mayovia i starí Egypťania. Skutočný rozmach prišiel však až vďaka časopisom a organizovaniu majstrovstiev sve­ta.

Prvý ročník v roku 1992 mal ešte svoje muchy, ale cesta už bola započatá. A tak sa z dovtedy rôznych detských úloh stali skutočné hlavolamy, ktoré dnes už majú ozajstný logický charakter.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM