Rôzne

Ministerstvo školstva nesprístupnilo Mičurin, OZ podáva podnet na prokuratúru

Podnet na upozornenie prokurátora podáva občianske združenie po tom, ako podľa jeho slov rezort školstva neodpovedal na jeho výzvy na sprístupnenie areálu a budovy.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo školstva nesprístupnilo Mičurin, OZ podáva podnet na prokuratúru
13
Galéria

Občianske združenie (OZ) Hrad – Slavín podáva podnet na prokurátorský dozor pre nesprístupnenie bývalého Domu mládeže na Búdkovej ulici v Bratislave, známeho ako Mičurin. To má v gescii Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Rezort tvrdí, že súčasný stav nezabezpečuje dostatočnú ochranu pred ublížením na zdraví.

Prokurátora žiadajú o dozor

„Žiadame prokurátora, aby vykonal dozor prostredníctvom vydania upozornenia nad dodržiavaním zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov ministerstvom a odstránil tak jeho nečinnosť,“ uviedla predsedníčka OZ Hrad – Slavín Sabina Barborjak.

Podnet na upozornenie prokurátora podáva občianske združenie po tom, ako podľa jeho slov rezort školstva neodpovedal na jeho výzvy na sprístupnenie areálu a budovy, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

„Ministerstvo nesprístupní areál Ekoiuventy, pokiaľ nebudú ukončené všetky etapy revitalizácie, pretože súčasný stav nezabezpečuje dostatočnú ochranu pred ublížením na zdraví,“ uviedli z tlačového odboru MŠVVaŠ. Rezort v stanovisku tiež uvádza, že budú veľmi radi súčinní pri dokazovaní na Generálnej prokuratúre SR.

„Prístup k Ekoiuvente a jej areálu je možný len po pozemkoch súkromného vlastníka. MŠVVaŠ nemá zabezpečený potrebný právny titul na legálne užívanie týchto prístupových pozemkov a komunikácie,“ cituje OZ Hrad – Slavín z reakcie rezortu školstva s tým, že ministerstvo hľadá riešenie tejto situácie.

Rezort školstva vraj bráni v prístupe

Občianske združenie žiadalo listom ešte v lete, aby bolo na prístupovej ceste zriadené vecné bremeno v prospech rezortu, avšak reakciu na tento list dodnes neeviduje. Podľa OZ Hrad – Slavín teda ide o porušovanie základných práv občanov SR a občanov iných štátov, pretože má rezort podľa nich brániť v prístupe k národnej kultúrnej pamiatke.

Podľa rezortu školstva postupujú pri vyjednávaní o prístupovej ceste v súlade so zákonom. „V súvislosti so zaslaným listom ministerstvu školstva chceme uviesť, že ministerstvo hneď po tom, ako mu bol list doručený, uskutočnilo osobné stretnutie so zástupcami OZ Hrad – Slavín,“ dopĺňa rezort školstva, že bol areál Mičurinu k dispozícii aj v letnej sezóne tohto roku.

Kúpalisko Mičurín
13
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM