Nina Táborská Rôzne

Milovníci kávy si prišli na svoje: Čo všetko priniesol najočakávanejší kávový festival do Bratislavy?

Uplynulý víkend sa v Bratislave stretli nadšenci kávy na treťom ročníku festivalu Coffeefest Slovakia 2015. Podujatie plné voňavej výberovej kávy, ochutnávok, prednášok a zaujímavých aktivít prilákalo do jedného z bratislavských hotelov stovky návštevníkov. Povieme vám, káva to je hotová veda!

Ilustračný obrázok k článku Milovníci kávy si prišli na svoje: Čo všetko priniesol najočakávanejší kávový festival do Bratislavy?
Zdroj: Dnes24.sk

V hoteli Sheraton mohli návštevníci počas dvoch dní ochutnať niekoľko druhov, odrôd a spôsobov prípravy káv. Od klasického pressa až po alternatívne metódy prípravy, akou je napríklad aj aeropress. „Ide o výrobok jednej americkej hračkárskej firmy. Ide konkrétne o pána Alana Adlera, ktorý to v roku 2001 vymyslel. V podstate sa jedná o dva do seba zatláčajúce sa valce, pričom v jednom sa varí káva a z druhého valca sa tá káva vytláča cez papierový filter, ktorý je upevnený v koliesku na spodku," vysvetlil pre Bratislava24.sk organizátor Ondrej Petrus.

Práve touto metódou pripravil nadšencom kávy ich obľúbený nápoj aj Lukáš Záhradník, ktorý sa len nedávno stal majstrom sveta v príprave kávy cez Aeropress v americkom Seattle. Viac sa dočítate tu: Pripravil najlepšiu kávu, reprezentovať nás bude v Amerike: Viete aká je najkreatívnejšia alternatívna príprava kávy?

Záštitu nad Coffeefestom tento rok prevzal magazín o kávovej kultúre Standart (Standing for the Art of Coffee). Na podujatí sa predviedli obľúbení domáci pražiari, ale aj ich kolegovia napríklad z Budapešti, Prahy, Berlína či Krakova.

V troch Espresso baroch, v Brew bare (kde si návštevníci mohli vychutnať kávu pripravenú cez Chemex, Kalitu, Aeropress, French press alebo Vaccum pot) a v Latte art bare, sa predstavili svetoznáme európske pražiarne ako THE BARN, DoubleShot, Coffee Proficiency, Casino Mocca, a tiež obľúbené slovenské mená ako Green Plantation, 9 grams coffee, Bean Up či Illimite Coffee Co a iné.

Počuli ste už o Cuppingu?

Ide o degustáciu kávy, pre začiatočníkov možno trochu netradičným, ale zaujímavým a dokonca aj zábavným spôsobom. Na stole je pripravených niekoľko šálok s viacerými druhmi čerstvo namletej kávy. Predtým, ako sa káva zaleje horúcou vodou, treba ju ovoňať a rozlíšiť jednotlivé arómy. Potom, čo sa káva zaleje a nechá sa presný čas postáť, sa následne zo šálok odstráni krusta z namletej kávy ktorá vypláva na povrch, aby sa už ďalej neextrahovala. Takto pripravený nápoj musí trochu vychladnúť.

Potom príde na rad samotná degustácia, ktorá spočíva v tom, že z lyžice (presne určenej na cupping) „uskrnete“ kávu tak, aby sa vám rozstrekla po celej ústnej dutine. Následne treba lyžičku namočiť do čistej vody a takto obísť celý stôl s pripravenou kávou v šálkach a rozlišovať chute a arómy.

Prečítajte si tiež: Čo majú spoločné dnešné kaviarne s tými minulými? Možno viac, ako ste si mysleli

Video: CoffeeFest 2015 Bratislava
1
Galéria
CoffeeFest Slovakia 2015
6
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM