Maros Palesch Krimi

Mestskí policajti riešia najmä vodičov

Jednou z najpriestupkovejších štvrtí v bratislavskej mestskej časti Ružinov sú ulice v okolí trhoviska na Miletičovej ulici a priľahlej autobusovej stanice Mlynské Nivy.

Vyplýva to z výročnej správy okrskovej stanice mestskej polície, ktorú predložila na ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Z celkového počtu 14.274 skutkov sa vlani viac ako tretina stala v uliciach v tejto lokalite. Avšak v prípadoch riešených mestskou políciou výrazne prevládajú najmä priestupky súvisiace s bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Inými slovami, pokuty väčšinou za nesprávne parkovanie vo štvrti, ktorá trpí intenzívnou zahusťovacou výstavbou a neriešenou dopravnou infraštruktúrou. Celkovo na pokutách za všetky priestupky inkasovali vlani ružinovskí mestskí policajti takmer 29.000 eur.

Závažnejšia trestná činnosť má v Ružinove stabilnú alebo klesajúcu tendenciu. Podľa údajov štátnej polície spáchali delikventi v tejto mestskej časti 3378 trestných skutkov. Ich objasnenosť sa pohybuje nad hranicou 25 percent.

V Ružinove sa v sledovanom období nestala žiadna vražda, ale 121 násilných trestných činov, z toho 21 lúpežných prepadnutí, z ktorých deväť bolo objasnených. Nižšiu objasnenosť má 735 krádeží z motorových vozidiel a 181 odcudzených áut, ktoré dominujú v majetkovej trestnej činnosti. Ich objasnenosť je na úrovni štyroch percent. Je to spôsobené najmä vysokou koncentráciu a slabou ochranou motorových vozidiel na súkromných parkoviskách v okolí rozsiahlych nákupných centier pri Zlatých pieskoch.

V súvislosti s predloženými informáciami ružinovskí poslanci najviac poukazovali na pretrvávajúci problém vysokého počtu bezdomovcov a asociálov, ktorí sa trvalo zdržujú v okolí trhoviska a ďalších nákupných stredísk v Ružinove. Okrem špiny a neporiadku, ktorý po sebe denne zanechávajú v priľahlých parkoch a oddychových zónach, čoraz častejšie a agresívnejšie obťažujú najmä kočíkujúce mamičky a školopovinné deti.

Poslanci požiadali vedenie okrskovej stanice mestskej polície, aby túto situáciu intenzívnejšie monitorovala a riešila. V jej radoch v súčasnosti slúži 49 policajtov.

Zdroj + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM