Nina Táborská Samospráva

Mestské časti sa chystajú na zimu. Petržalčanom zakreslili do mapy, kto a kde bude v zime upratovať chodníky

Bratislavská Petržalka má od tohto roka nové Všeobecne záväzné nariadenie, ktoré určuje, kto a aké komunikácie má čistiť od snehu a poľadovice. Poslanci stanovili presné pravidlá čistenia verejných priestranstiev, povinnosti vlastníkov, nájomcov, užívateľov pozemkov, ale aj správcov bytových domov.

Ilustračný obrázok k článku Mestské časti sa chystajú na zimu. Petržalčanom zakreslili do mapy, kto a kde bude v zime upratovať chodníky
Zdroj: Dnes24.sk

Aby sa obyvatelia najväčšej mestskej časti mohli zorientovať, kto sa má postarať o čistotu chodníkov a komunikácií, pripravila mestská časť prehľadnú mapu s farebne rozlíšenými verejnými priestranstvami.

Samospráva pristúpila k spresneniu povinností a zadefinovaniu priestorov z dôvodu nejednoznačnosti pôvodného znenia nariadenia, čím vznikali spory o tom, kto z oprávnených sa má o čistotu verejného priestranstva postarať. Od novej úpravy si Petržalka sľubuje skvalitnenie poskytovaných služieb aj počas zimy.

Zimnú službu vykonáva mestská časť prostredníctvom svojej príspevkovej organizácie – Miestneho podniku verejnoprospešných služieb. „Posypový materiál je naskladnený v objeme 50 ton. O čistotu sa bude starať deväť strojov, dve dispečerské vozidlá a tri obslužné vozidlá,“ informuje Michaela Platznerová z kancelárie starostu Petržalky. Podla nej bude v pohotovosti podľa potreby dvadsať zamestnancov.

V rámci zimnej služby sa mestská časť musí postarať:

O chodníky pozdĺž komunikácií III. triedy a priľahlých parkovísk, vedúcich k materským a základným školám, zdravotným zariadeniam, zastávkam mestskej hromadnej dopravy, domovom sociálnych služieb ale aj o prístupové komunikácie k nemocnici na Antolskej ulici. To všetko v celkovej dĺžke viac ako 30 kilometrov.

Od „Mapy zimnej služby“ si samospráva sľubuje nielen efektívnejšie využívanie mechanizmov určených na posyp a odhŕňanie snehu ale aj lepšiu informovanosť obyvateľov pred blížiacimi sa zimnými mesiacmi. Obyvateľom je okrem toho k dispozícii telefonická linka zimnej služby 0905 902254, na ktorú sa Petržalčania môžu obrátiť počas celých 24 hodín.

Mapu rozošle mestská časť všetkým správcom so žiadosťou o zverejnenie na informačných tabuliach bytových domov. Zimnú službu vykonáva mestská časť od 15. novembra do 15. marca nasledujúceho roka.

Bratislava24.sk informovala hovorkyňa mestskej časti Bratislava-Petržalka Michaela Platznerová.

Podrobnú mapu nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM