Tomáš Stupavský Rôzne

Mesto sa pripravuje na „dušičky“. Na cintorínoch budú platiť nové opatrenia

Už onedlho nás čakajú dva významné dni a to konkrétne Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Mesto sa preto pripravilo na nápor návštevníkov cintorínov sériou nových nariadení, ktorými chce v termíne od 30.10.2015 do 02.11.2015 zabezpečiť hladký priebeh obdobia „dušičiek“.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa pripravuje na „dušičky“. Na cintorínoch budú platiť nové opatrenia
Zdroj: Policajný zbor SR

Na celom Slovensku, ale aj v hlavnom meste si o pár dní uctíme dôelžité sviatky. A tak bratislavské cintoríny opäť pocítia nápor návštevníkov.

„V súčinnosti mestskej organizácie Marianum, Mestskej polície hlavného mesta Bratislava a Dopravného podniku Bratislava pripravilo mesto opatrenia týkajúce sa predovšetkým bezpečnosti návštevníkov, čistoty a dopravy. Spolu po prvýkrát informujeme verejnosť o všetkých opatreniach a praktických radách pre občana, ktoré mu môžu pomôcť zvládnuť „dušičkové“ obdobie bez komplikácií,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vyššia bezpečnosť

V Bratislave sa celkovo nachádza 17 cintorínov, krematórium a dva vojenské cintoríny. Zamestnanci mestskej organizácie Marianum budú vykonávať počas sviatkov kontroly cintorínov. To znamená, že v čase otváracích hodín (od 07:00 hod. do 20:00 hod.) počas víkendov a v pondelok počas Pamiatky zosnulých, bude na všetkých cintorínoch k dispozícií správca, na ktorého bude možné obrátiť sa v prípade potreby.

Marianum bude tento rok dbať na zvýšenú protipožiarnu pohotovosť. Vytvoria sa požiarne hliadky, ktoré budú kontrolovať cintoríny aj v čase od 20:00 hod. do 05 hod. ráno. Dohliadne sa aj na to, aby nedošlo k hromadeniu odpadu. Preto bude po cintorínoch rozmiestnených väčší počet kontajnerov, ktoré budú využívané na separovanie odpadu.

Pred cintorínmi sa počíta s rozmiestnením stánkov a vytvorením predajných miest, kde si môžu návštevníci pohodlne nakúpiť potrebný tovar, či kvety na pietnu spomienku.

V pohotovosti 150 mestských policajtov

Aj tento rok bude v pohotovosti Mestská polícia. Približne 150 príslušníkov zabezpečí kontrolu dopravy na parkoviskách a pred cintorínmi v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom. Tak by sa malo predísť k dopravným nehodám. Rovnako mestská polícia v spolupráci s Policajným zborom bude dohliadať na bezpečnosť a ochranu majetku pred zlodejmi.

„Novinkou je aj špeciálny výkon služby na Martinskom, Ondrejskom a Vrakuňskom cintoríne a v Slávičom údolí, kde bude Mestská polícia zabezpečovať poriadok počas piatku, soboty, nedele a pondelka, t.j. od 30.10.2015 do 02.11.2015 ne­pretržite aj v noci,“ povedal náčelník mestskej polície Peter Krajíček.

„V Bratislave máme oproti iným mestám tú výhodu, že k väčšine cintorínov vedú spoje MHD, ktoré budú v týchto dňoch posilnené. Preto odporúčam bratislavčanom využiť na prepravu po meste verejnú mestskú dopravu a vyhnúť sa tak zbytočnému stresu pri hľadaní voľného parkovacieho miesta, prípadne nekonečnému čakaniu v kolónach smerujúcich na cintoríny,“ informuje primátor I. Nesrovnal. Dopravný podnik Bratislava preto zabezpečil posilovú dopravu. O upravenom cestovnom poriadku vás budeme informovať už zajtra.

Prečítajte si tiež: Onedlho nastane sťahovanie národa. Železnice pridávajú z a do Bratislavy posilové vlaky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM