Maros Palesch Iné športy

Mesto a ďalšie projekty podporujúce cyklistickú dopravu

Bratislavská samospráva realizuje v týchto dňoch ďalšie dva projekty, ktorými podporuje rozvoj cyklistickej dopravy v rámci hlavného mesta.

Ide o rozšírenie dopravného značenia na Jantárovej ceste pri Starom moste, ktoré umožní legálny pohyb cyklistov po komunikáciách v širšom okolí mosta a taktiež o vyznačenie cyklotrasy na existujúcej Viedenskej ceste v dotyku so Sadom Janka Kráľa. V oboch týchto prípadoch je iniciatíva hlavného mesta SR výsledkom širšej, vecnej diskusie predstaviteľov samosprávy s členmi cyklokomisie, ktorá pôsobí od mája 2011 ako poradný orgán primátora Milana Ftáčnika.

V prípade cyklotrasy na Viedenskej cesty ide o úsek medzi výjazdom z dunajskej hrádze a Novým mostom. Realizovaná trasa je súčasťou medzinárodnej magistrály Eurovelo 6, ktorá vedie z Passau cez Viedeň, slovenskú metropolu až do Budapešti. Úsek na petržalskej strane Dunaja je pritom posledný chýbajúci na slovenskej strane v rámci celej Bratislavy. Vzhľadom na skutočnosť, že Viedenská cesta je zjednosmernená, oficiálne majú cyklisti zakázané jazdiť zo smeru od Starého po Nový most. Samospráva sa preto vyznačením úseku snaží riešiť nielen súčasný neželaný stav, ktorý núti cyklistov porušovať zákon, ale zároveň vytvára bezpečný priestor pre jazdu na bicykli v celom úseku cesty.

Mesto tento rok zrealizuje prvú etapu a v prácach bude pokračovať v roku 2012, čím prepojí cestu až k Starému mostu. Prvá etapa sa začne napojením na hrádzu zo smeru od mostu Lafranconi a skončí sa pri Novom moste, kde sa napája na cyklotrasy vedúce do Starého mesta i na petržalské korzo. Nové značenie prinesie zmeny pre cyklistov i vodičov, pričom organizácia dopravy počíta s tým, že úsek cesty od reštaurácie Aušpic po Nový most bude jednosmerný. Vodiči prechádzajúci týmto smerom budú mať tak prikázaný smer odbočenia len smerom k Novému mostu. Rovnako bude regulované parkovanie pri protipovodňovej hrádzi na ľavej strane cesty. Parkovanie vozidiel bude možné len na vyznačených plochách alebo na existujúcom verejnom parkovisku pri Starom moste, ktoré je bezplatné.

Zdroj: Ľubomír Andrassy

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM