Adriana Banásová Kultúra

Medzinárodný hudobný festival Hevhetia mieri do Bratislavy. Súčasťou bude film aj výstava

Súčasný medzinárodný Letný hudobný festival Hevhetia sa v závere augusta presunie z Košíc do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný hudobný festival Hevhetia mieri do Bratislavy. Súčasťou bude film aj výstava
Zdroj: TASR

V pondelok (24.8.) o 19. h bude v Poľskom inštitúte (PI) stretnutie s maliarom a fotografom Roslawom Szaybom i filmovým režisérom a hudobným publicistom Grzegorzom Brzozowiczom. Stretnutie vyvrcholí koncertom poľského pianistu a skladateľa Piotra Wyleżola. Tento talentovaný hudobník už v detskom veku získaval ocenenia na klavírnych súťažiach.

Ako desať- a jedenásťročný hrával Mozartove a Beethovenove koncerty s filharmóniou v poľskom Rybniku. V roku 2000 získal diplom na Akadémii múzických umení v Katoviciach, kde vyštudoval klavírnu hru pod vedením Wojciecha Niedziela na Katedre jazzu a populárnej hudby.

Počas štúdia sa stal laureátom viacerých jazzových súťaží a festivalov. Okrem dvoch živých nahrávok vydal päť štúdiových albumov (posledný s názvom Improludes vlani v košickom vydavateľstve Hevhetia) s viacerými osobnosťami súčasnej svetovej jazzovej scény, za ktoré bol nominovaný na viacero prestížnych hudobných ocenení. Od roku 2007 vyučuje klavírnu hru na Katedre jazzu a modernej hudby Hudobnej akadémii v Krakove.

Na druhý deň (25.8.) o 17. h sa uskutoční projekcia filmového dokumentu Priatelia na 33 otáčok aj diskusia s jeho autorom Brzozowiczom. Film je o Roslawovi Szaybovi a grafikovi Stanislawovi Zagórskom, ktorí sú autori končiacej výstavy v PI s názvom Priatelia na 33 otáčok. Na nej prezentujú svoje obaly gramofónových platní najväčších džezových, rockových a bluesových hviezd. Že s nimi zaznamenali svetový úspech, to prezradí kurátor výstavy Grzegorz Brzozowicz.

V Bratislave bude festival do 29. augusta aj v iných priestoroch. Okrem Piotra Wyleżola si priaznivci jazzu môžu vypočuť ďalších interpretov. Predstavia sa bratislavské skupiny Sisterhood of Klangpedal a Pavla Morochoviča, poľské trio Agy Derlak, Francúz Daniel Goyone, z Košíc skupina Jazzabell, z ČR Iva Bittová a ďalší hudobníci.

„Vyvrcholením bratislavskej časti bude Jazzová omša a žalmy v Dóme sv. Martina,“ informuje riaditeľ festivalu a vydavateľstva Hevhetia Ján Sudzina.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM