Nina Táborská Kultúra

Medzinárodnou výstavou Freedom Express začal v Bratislave Festival slobody

Výstavou Freedom Express sa začal v pondelok v Bratislave piaty multižánrový medzinárodný Festival slobody. Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu a 26. výročia udalostí 17. novembra 1989, ktoré viedli k pádu totalitného komunistického režimu, ho organizuje Ústav pamäti národa.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodnou výstavou Freedom Express začal v Bratislave Festival slobody
Zdroj: TASR

Nad podujatím prevzali záštitu prezident SR Andrej Kiska, podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ, minister kultúry Marek Maďarič a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Výstavu, ktorá potrvá do 21. novembra, pripravila Európska sieť Pamäť a Solidarita k vlaňajšiemu 25. výročiu pádu komunizmu. Videli ju v Berlíne, Varšave, Bruseli, Bukurešti, Viedni a v iných mestách. Na jej otvorení sa zúčastnili zástupcovia viacerých veľvyslanectiev na Slovensku a ďalší významní hostia.

„Sloboda je vzácny dar a vážia si ju najmä tí, ktorí ju nemajú. Polovica sveta dnes nemá v plnom zmysle občiansku a náboženskú slobodu. Výstava pripomína aj náš zápas za slobodu a demokraciu pred vyše 25 rokmi a hovorí aj o polstoročí, ktoré bolo obdobím strachu a neslobody,“ pripomenul Figeľ.

Predseda Európskej siete Pamäť a Solidarita Jan Rydel z Poľska povedal, že výstava dokumentuje od roku 1939 v krajinách strednej a východnej Európy cesty k slobodnému roku 1989. Uvádza hlavné udalosti, ktoré tieto krajiny spájali či rozdeľovali.

„Je to naše hlavné podujatie k rozprúdeniu diskusie o histórii 20. storočia. Súčasť vzdelávacej európskej kampane Freedom Express. Mladí to nezažili, treba im to pripomínať,“ zdôvodnil Rydel.

Novinka festivalu

Podľa predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka je putovná panelová výstava tohtoročnou novinkou festivalu. Umiestnili ju na Námestie M. R. Štefánika pri obchodnom centre, kde chodieva veľa mladých ľudí. Dokumentuje život v totalite a boj za slobodu, o ktorú sa zaslúžili najmä politickí väzni a státisíce obyčajných ľudí.

Jednotlivé časti expozície sú venované slobode slova a prejavu, slobode náboženského vyznania a presvedčenia, ekonomickej slobode a ďalším témam, ktoré odhaľujú rôzne podoby a tváre slobody.

Nechýba poľská Solidarita, ruská perestrojka, pád Berlínskeho múra, československá Nežná revolúcia a ďalšie prelomové dianie. Sú spomínané politické procesy, ale aj olympiády s účasťou gymnastiek Viery Čáslavskej, Nadi Comaneciovej či šprintérok z NDR. Dá sa tam listovať v dobových novinách, spoznávať rôzne osoby a udalosti v boji za ľudské hodnoty.

Konanie festivalu je jednou z foriem a nástrojov na budovanie živej pamäti národa, čo je jednou z hlavných úloh ÚPN popri jeho poslaní dokumentovať obdobie neslobody i zločiny fašizmu a komunizmu. Podujatie prináša množstvo voľné prístupných filmových a divadelných predstavení, diskusie a iné podujatia v rôznych priestoroch.

Tematika obdobia neslobody

Počas filmovej prehliadky (10.-12.11.) bude v Kine Lumiére premietnutých deväť dokumentárnych a päť hraných filmov s tematikou obdobia neslobody. Po projekciách v dopoludňajších hodinách, ktoré sú určené najmä pre stredné školy, sa uskutočnia diskusie s historikmi a účastníkmi protikomunistického odboja. V galérii Krokus bude 14. novembra slávnostné otvorenie výstavy s názvom 3 verzie, ktorá prezentuje tvorbu Andrása Cséfalvaya, Juraja Mydlu a Martina Piačeka.

Festival vyvrcholí v nedeľu 15. novembra liturgickou slávnosťou v Kostole najsvätejšieho Spasiteľa. Bude ju celebrovať pomocný bratislavský biskup Mons. Jozef Haľko za obete komunizmu.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM