ESL Rôzne Správy

Matúš Vallo podporil športovcov a umelcov. Poukázal na nelogickosť opatrení

V Bratislavskom kraji platia od dnes sprísnené protiepidemiologiké opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Matúš Vallo podporil športovcov a umelcov. Poukázal na nelogickosť opatrení
6
Galéria

V Bratislave, Malackách, Senci a Pezinku rapídne narástol počet nakazených koronavírusom a preto tu sprísnili opatrenia. Od dnes sa nesmú usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či akejkoľvek inej povahy v exteriéroch v jednom okamihu v počte nad 100 osôb alebo v interiéroch v jednom okamihu v počte nad 50 osôb. Výnimku z tohto zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú disponovať negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 12 hodín.

Zúfalstvo

Organizátori koncertov a športových podujatí sú zúfalí. Po dlhých mesiacoch, keď nemohli pracovať, sa v lete opäť trochu rozbehli a dúfali, že straty aspoň čiastočne vykryjú na jeseň. No teraz opäť pracovať nemôžu. Na sociálnych sieťach to vrie, mnohí poukazujú na to, že náboženské podujatia vrátane zajtrajšej púte do Šaštína sú oveľa rizikovejšie a tie sa nezakázali. Tisícky ľudí z tejto brandže už teraz živoria a boja sa, že do konca roka nebudú mať vôbec z čoho žiť. Na ich stranu sa teraz postavil aj primátor Bratislavy Matúš Vallo.

„Dáta síce potvrdzujú, že epidemiologická situácia v Bratislave je vážna, faktom ale je, že toto opatrenie má vážne dopady na tisícky ľudí v Bratislave, ktorí pracujú v oblasti kultúry, športu a ďalších sektoroch," upozorňuje primátor.

Hromadné podujatia

Ako zdôraznil Matúš Vallo, za opatreniami nie sú zamestnanci magistrátu. „Chcem jasne povedať, že tieto opatrenia prijíma Úrad verejného zdravotníctva, respektíve regionálny hygienik, nie mesto. Žiadnej tvorby aktuálneho balíčka opatrení sa mesto či magistrát nezúčastnilo, opatrenia nám boli predstavené na Pandemickej komisii," píše primátor.

Zároveň vyjadril mierne pochybnosti, či sa opatrenia naozaj robili na základe dát a či tieto aktuálne sú v takejto podobe skutočne nevyhnutné.

„Hromadné podujatia zahŕňajú veľmi širokú škálu aktivít s odlišným rizikom pre šírenie koronavírusu. Toto riziko je iné pri divadelnom podujatí so sediacim publikom v rúškach a s rozostupmi, ako napríklad na párty v klube, kde sú ľudia v pohybe a priamej blízkosti. Potvrdzujú to aj skúsenosti zo zahraničia, kde niektoré kultúrne podujatia s dobre nastavenými protiepidemio­logickými opatreniami ani pri výrazne väčšom počte účastníkov nevytvorili ohnisko šírenia nákazy," vraví Matúš Vallo.

Primátor zároveň dodal, že je načase, aby štát začal výpadky príjmov organizátorom športových a kultúrnych eventov kompenzovať.

foto je ilustračné

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v sobotu prijal nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu v Bratislave. Medzi...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Sunday, September 13, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM