Tomáš Stupavský Kultúra

Máte radi domácu kinematografiu? Tento týždeň odštartoval Týždeň slovenského filmu

Slávnostnou premiérou dokumentu Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko sa v pondelok 13. apríla začal v Bratislave Týždeň slovenského filmu. Snímka zo života ľudí trpiacich autizmom je súčasťou programu bilančnej prehliadky slovenskej kinematografie.

Ilustračný obrázok k článku Máte radi domácu kinematografiu? Tento týždeň odštartoval Týždeň slovenského filmu
Zdroj: TASR

V prvom ročníku podujatia sa uvedie celkovo 23 celovečerných a šesť krátkych filmov uplynulého roka.

Film Tak ďaleko, tak blízko, ktorý je nahliadnutím do života postihnutých autizmom, osobne predstavili divákom tvorcovia. Odhaľuje každodennú náročnosť života s nimi a búra všeobecne zaužívané názory spoločnosti na túto vývinovú poruchu.

Prehliadka premietne viacero filmov za účasti tvorcov, sú medzi nimi tituly Slovensko 2.0, Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom, Socialistický Zombi Mord, Rukojemník, Comeback alebo dokument Milan Čorba o významnom slovenskom kostýmovom výtvarníkovi. Po skončení projekcií sa uskutočnia diskusie o filme.

Slovenský film sa mení

Týždeň slovenského filmu, ktorý organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), chce poukázať na zmeny v slovenskej kinematografii v posledných rokoch a zdôrazniť pozitívne tendencie v tvorbe. Diváci môžu vidieť takmer všetky slovenské a koprodukčné dlhometrážne filmy vyrobené v minulom roku.

Môžu sa tešiť na oboch národných kandidátov na Oscara, snímky Fair Play Andrey Sedláčkovej a Krok do tmy Miloslava Luthera, celovečerný hraný debut Jara Vojteka Deti či dokumentárny film kameramana a debutujúceho režiséra Martina Štrbu Vlna vs. breh. V programe figuruje aj slovenská filmová rozpráva Láska na vlásku z dielne režisérky Mariany Čengel Solčanskej alebo film 38 o hokejistovi Paľovi Demitrovi od režisérskej dvojice Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič.

Prehliadka ponúka tiež dokumenty Arcibiskup Bezák Zbohom…, Návrat do horiaceho domu, Salto Mortale, Felvidék – Horná zem alebo slovenské minoritné koprodukcie Miesta od režiséra Radima Špačka a netradičný pohľad na dejiny Československa v 20. storočí Gottland, nakrútený piatimi režisérmi na motívy rovnomenného bestselleru Mariusza Szczygiela.

„V roku 2014 sa v ponuke niektorých kín začali objavovať aj slovenské filmy, ktoré nedistribuovali distribučné spoločnosti, ale o ich nasadení rokovali s prevádzkovateľmi kín priamo ich producenti. Napriek tomu, že sa pre to dostávali oveľa ťažšie do pozornosti publika, tak v distribúcii sa ‚nestratili‘. Boli to filmy DanubeStory, Lyrik, Prvý slovenský horor a Socialistický Zombi Mord,“ komentoval prehliadku Miro Ulman, člen jej programového tímu.

Na výbere filmov sa ďalej podieľal Pavel Smejkal v spolupráci s filmovými teoretičkami Janou Dudkovou za oblasť hraného filmu, Máriou Ferenčuhovou-Ridzoňovou za oblasť dokumentu a Evou Šoškovou za animovaný film, ktoré počas prehliadky vystúpia s kritickým hodnotením tvorby uplynulého roka. Súčasťou prehliadky sú aj workshopy skúsených režisérov pre začínajúcich filmárov.

Prehliadka sa koná do nedele 19. apríla v Kine Lumiére. Vstupné je symbolické jedno euro, vstup na workshopy a odborné diskusie je voľný. Viac informácií a program nájdu záujemcovia na www.tyzdenfilmu.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM