Alexandra Húsková Správy

Máme schválenú novelu Zákona o rodine. Čo prináša?

Mala by priniesť zlepšenie podmienok ochrany detí a zvýšenie významu stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. Rieši umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti, ale aj zverenie do opatery rodine, žijúcej mimo hraníc Slovenska, ale v rámci EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Máme schválenú novelu Zákona o rodine. Čo prináša?
Foto: Pavol Gašper

Do právnej normy pribúda od januára uznanie spoločnosti, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejšie stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa. Snahou novely tiež je, aby umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti bolo najkrajnejším riešením v oblasti rodinnej politiky.

Balík zmien, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti, sa snaží riešiť problémy nahromadené rokmi praktického používania kódexu prijatého v roku 2005, predovšetkým po diskusii s úradmi práce, sudcami, Generálnou prokuratúrou SR, ale i tretím sektorom. Rezort sa inšpiroval právnymi úpravami v Rakúsku a Nemecku.

„Zákon je veľmi významný legislatívny krok k naplneniu práv detí, najmä k ochrane ich zdravia, života, k zrovnoprávneniu rodičovských práv,“ zhrnul význam schválenej novely Róbert Dobrovodský, predseda pracovnej skupiny, ktorá ju pripravovala.

Zmeny sa dotknú aj viacerých iných zákonov. V občianskom súdnom poriadku pribúda súbor pravidiel na ochranu dieťaťa v prípadoch, keď nie je možné overiť úroveň ochrany jeho života, zdravia, či nie je vystavené neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. Má ísť o rýchly a efektívny proces s viacerými garanciami proti zneužívaniu zo strany štátu.

Záujem dieťaťa, násilie i určovanie otcovstva

V rodinnom kódexe sa objaví článok vymedzujúci kritériá najlepšieho záujmu dieťaťa. Súdy budú mať nástroje na to, aby mohli zasiahnuť v prípadoch, keď sa dieťa stáva rukojemníkom rodičov pri ich sporoch, dostáva sa do konfliktu lojality a má z toho napríklad pocity viny.

Štát sa snaží tiež lepšie ochrániť deti pred násilím v rodine. Po novom by sa malo prihliadať nielen na priame násilie voči dieťaťu, ale aj na násilie voči blízkej osobe dieťaťa.

Pri problémoch z praxe novela reaguje na verdikt Ústavného súdu SR, ktorý označil za protiústavný stav, keď bolo možné zaprieť otcovstvo manžela matky dieťaťa iba do troch rokov po jeho narodení. Po novom tak bude môcť manžel urobiť do troch rokov od momentu, kedy sa hodnoverne dozvie o okolnosti vylučujúcej, že je otcom.

Zverenie detí rodine mimo hranice Slovenska

Ministerstvo chce tiež, aby si v budúcnosti mohli upraviť na súde styk s dieťaťom starí rodičia aj nezosobášených partnerov, ktorí sa rozišli. V budúcnosti by malo byť tiež možné, aby do náhradnej osobnej starostlivosti boli zverené deti príbuzným, ktorí nežijú na Slovensku, ale v niektorej z krajín EÚ.

V prípade utajených pôrodov sa navrhuje dvojmesačná lehota, kedy sa matka po pôrode bude môcť prihlásiť k svojmu dieťaťu. Ministerstvo sa snaží reagovať aj na situácie s únosmi detí, kde Slovensko prehralo niekoľko prípadov na Európskom súde pre ľudské práva. Zavádza preto osobitné konanie pred súdmi v týchto prípadoch, ktoré by malo umožniť, aby sa unesené deti bez prieťahov vrátili do krajiny obvyklého pôvodu.

Zlepšiť sa má aj ochrana detí zverených do náhradnej osobnej starostlivosti pred rizikovým premiestnením do zahraničia. Náhradný rodič bude povinný vopred oznámiť predpokladaný odchod dieťaťa na dobu dlhšiu ako tri mesiace. Súd môže začať konanie o súhlase s dočasným premiestnením, ak bude mať pochybnosti, že vycestovanie je v záujme dieťaťa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM