KAW Rôzne Správy

Malý diviak si myslí, že je koza. Zvieratá spolu chodia, pasú sa aj spia

Príkladné spolužitie na Devíne. Kozám, ktoré sa pásli na lúkach, robil v lete spoločnosť mladý diviak.

Ilustračný obrázok k článku Malý diviak si myslí, že je koza. Zvieratá spolu chodia, pasú sa aj spia
6
Galéria
Zdroj: BROZ

Ľudia sa majú čo učiť od zvierat. Vedia vedľa seba nažívať v harmónii a v pokoji. Dôkazom toho je aj malý diviak, ktorý sa celé leto pásol s kozami na devínskych pastvinách.

Diviak s kozami aj spáva

V lete sa ku kozičkám pasúcim sa na lúkach pridal malý diviak. Zrejme sa stratil svojej diviačej rodine a teraz si myslí, že je koza. „Malý diviak sa v lete pridal k našim kozám na Devínskej Kobyle, stále s nimi chodil, „pásol sa“, dokonca s nimi aj spal. Navyše prekypruje pôdu Devínskej Kobyly. Je to pekná symbióza,“ komentuje správanie malého diviačika občianske združenie BROZ.

Ľudia, ktorí sa o kozy starajú, diviaka skúšali poslať do voľnej prírody, pretože by nemal žiť s domácimi zvieratami v ohrade. Nepovoľuje to ani poľovnícky zákon. Diviačik sa ale vždy vrátil. S kozami sa stali veľkí kamaráti.

„Diviak však bude musieť odísť, pretože Devínska Kobyla je spásaná kvôli vzácnym druhom orchideí. Diviaky by ich mohli vyrývať, takže, keď trošku podrastie, bude musieť stádo opustiť. Už aj kvôli tomu, že svoje správanie diviaka nepotlačí a ku kozám sa správa trocha hrubo,“ upozorňuje občianske združenie.

U ochranárov z BROZ-u si môžete kozu alebo somára aj adoptovať. Odmenou pre vás bude dobrý pocit z toho, že ste pomohli prírode.

Kozy na Devínskej Kobyle

Občianske združenie BROZ prišlo pred pár rokmi so zaujímavým projektom. Na Devínsku Kobylu priviedli Fliačika, Vrtuľku, Rózu, Kozlíka, Fešiho a ďalšie kozy. Chcú tak pomôcť prírode.

Stráne, na ktorých sa pásol dobytok, boli kedysi bežnou súčasťou krajiny v okolí Bratislavy. Postupne ich počet ubudol a stratili sa aj vzácne druhy kvetov a motýľov. Ľudia z BROZ-u sú presvedčení, že ak sa na stráne znova vrátia pasúce sa zvieratá, nerozšíri sa kríkový porast a začnú opäť kvitnúť stratené druhy rastlín, ku ktorým patria aj vzácne orchidey. Tie zas prilákajú množstvo krásnych motýľov.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM