Adriana Banásová Kultúra

Maliar a jubilant Peter Čepec vydal monografiu

Čerstvý šesťdesiatnik, maliar Peter Čepec, oslavuje životné jubileum aj reprezentatívnou monografiou. Má názov Iné svety a napísal ju historik umenia Bohumír Bachratý.

Ilustračný obrázok k článku Maliar a jubilant Peter Čepec vydal monografiu
Zdroj: TASR

„Maliar i organizátor výtvarného a kultúrno-spoločenského života v bratislavských Vajnoroch si v podstate sám zostavil, typograficky upravil a vydal svoju veľkú monografiu. Je v nej súpis jeho diela, genéza tvorby od prvých obrazov až po rok 2014. Je to veľmi kvalitná kultivovaná maľba, úprimná a poctivá vo svojej poetickej čistote. Jeho surrealistický, fantazijný, poetický svet obrazov krajín, múzických inšpirácií, divadla, literatúry a najmä hudby s množstvom obrazových reprodukcií. Tento typ monografie aj pri bohatej publicistike o výtvarnom umení si u nás ani nepamätám,“ povedal Bachratý.

Zverejnenie farebných reprodukcii takmer tisíc diel je ozaj unikátne množstvo. Okrem olejomalieb sú tam ex librisy, plastiky, kresby, glazovaná keramika, linoryt, tempera, suchá ihla, litoofset, smalt na porceláne a medi, sadrový basreliéf i diela vytvorené kombináciou výtvarných techník.

Podľa Bachratého je Čepec jeden z posledných slovenských žijúcich surrealistov, ktorý sa hlási k Salvatorovi Dalimu, českému poetizmu i k domácim tendenciám. Jedinečné sú jeho ironické kompozície, ktorými umelecky reaguje na spoločenské a politické dianie. Potvrdzujú to obrazy Umlčaný, Ideme do Európy, Posledná schôdza ROH, Prílet vládnej delegácie, Prechádzka s Veľkým Vodcom, Komouš, Krajina červených (pieskov), Súdruhovia, prečo? a ďalšie.

„Moje obrazy sú okná do iných svetov: búrlivých i pokojných, farebných i čiernobielych, plastických i dvojrozmerných, veselých i smutných, teplých i studených, radostných i pochmúrnych, svetov pohody i protikladov, svetov minulosti i budúcnosti,“ zdôvodnil svoju tvorbu jubilant.

Cesta k úspechu nebola jednoduchá

V roku 1981 mu v Bratislave zatvorili výstavu a likvidovali vylepené plagáty. Odvtedy nesmel oficiálne vystavovať až do pádu socialistického režimu. Preto s priateľmi založil dlhoročnú tradíciu neoficiálnych salónov nezávislých výtvarníkov (1978–2006), kde prezentovali svoju tvorbu všetci, ktorí nesmeli vystavovať aj tí, ktorí nemohli študovať umenie na vysokej škole.

V rokoch 1984–1989 vydával samizdaty – ručné viazané bibliofílie textov a grafík. Z petržalského paneláka sa presťahoval do Vajnôr (1990) a časť rodinného domu vymedzil na stálu galériu i umeleckú činnosť pre deti a dospelých.

Peter Čepec (3.12.1954) v rodnej Bratislave absolvoval štúdiá na Strednej priemyselnej škole grafickej a Univerzite Komenského. Je zakladateľ firmy Typoars (1990) a niekoľkých výtvarných združení. Od roku 1973 svoje práce prezentoval na asi 150 výstavách v slovenských mestách a zahraničí.

Jeho diela sa nachádzajú v súkromných zbierkach doma, v Česku, Francúzsku, Kanade, Luxembursku, Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Španielsku, USA i Vatikáne. Bol predsedom poroty súťaže Najkrajšie knihy Slovenska (2000–2002). V roku 2008 organizoval sympózium venované spomienke na výtvarníka Júliusa Kollera. Je autorom desiatich kníh z výtvarnej oblasti. Do 29. marca má výstavu obrazov vo vlastnej galérii Typo&Ars.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM