Samospráva

Malacky redukujú vizuálny smog, zmizlo už 80 reklamných pútačov

Vizuálny smog sa znížil po tom, čo samospráva Malaciek nepredĺžila nájomnú zmluvu na umiestnenie vonkajšej reklamy. Redukcia reklamy bude podľa odhadov znamenať v rozpočte mesta výpadok príjmov vo výške približne 20-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Malacky redukujú vizuálny smog, zmizlo už 80 reklamných pútačov
Foto: Roland Kyška

Zo stĺpov verejného osvetlenia a zábradlí v Malackách už zmizlo 80 reklamných pútačov. Redukcia vonkajšej reklamy bude znamenať aj výpadok príjmov v rozpočte mesta.

„Redukcia vonkajšej reklamy sa dotkla aj fasády športovej haly, kde z pôvodných troch veľkých reklamných plagátov zostal iba jeden,“ upozornil primátor Malaciek Juraj Říha.

Dodal, že mesto vypovedalo aj zmluvy na veľké reklamné stavby – bilbordy, z ktorých vlastníci dobrovoľne odstránili dva. Ďalších deväť je podľa Říhových informácií predmetom súdnej žaloby na vypratanie pozemku, keďže vlastníci nerešpektovali výzvu mesta na ich odstránenie.

„Mesto sa bude následne snažiť urobiť poriadok aj s reklamami na súkromných pozemkoch, pretože podľa aktuálneho znenia stavebného zákona podliehajú stavebnému konaniu,“ povedal primátor Malaciek.

Redukcia vonkajšej reklamy bude podľa odhadov znamenať v rozpočte mesta výpadok príjmov vo výške približne 20-tisíc eur. Podľa primátora je to cena za krajšie mesto. Samospráva bude za tento výpadok hľadať náhradné zdroje.

Vizuálny smog rieši mesto aj na základe podnetov občanov na portáli Odkaz pre starostu, ktorými upozorňujú na nelegálnu reklamu.

Prečítajte si tiež: Zdobia aj váš dom grafity? Odstrániť ich môžete aj za mestské peniaze

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM