Maros Palesch Rôzne

Magistrát a mestské časti budú rokovať o dani z nehnuteľnosti

Aktuálnou témou v Regionálnom združení mestských častí hlavného mesta je aj výber dane z nehnuteľnosti. V súčasnosti je to kompetencia hlavného mesta, ale pred niekoľkými rokmi ju vyberali mestské časti.

** „Treba zvážiť, či decentralizácia výberu tejto dane nie je efektívnejšia ako jej centralizácia a začať diskusiu na túto tému,“** konštatoval líder združenia, petržalský starosta Vladimír Bajan na konferencii MsČ v piatok 1. apríla. Viacerí starostovia sa vyslovili za to, aby daň opäť vyberali mestské časti. „Potom by skôr dostali peniaze do kasy,“ tvrdí starosta Rusoviec Dušan Antoš.

Podľa vyjadrenia primátora Milana Ftáčnika zákon o Bratislave umožňuje, aby sa výber dane z nehnuteľnosti preniesol z mesta na mestské časti štatútom. Primátor prisľúbil, že dá spracovať správu o výbere daní, ktorá sa stane podkladom na diskusiu na túto tému.

Starostovia sa zaoberali i nepovolenými skládkami komunálneho a drobného stavebného odpadu. Podľa starostky Devína Ľubice Kolkovej je absurdné, aby v prípade, že sa nepodarí identifikovať ich pôvodcu, obec musela odstraňovať skládku aj na súkromných pozemkoch. Problém čiernych skládok chce regionálne združenie prebrať aj na najbližšom sneme Združenia miest a obcí Slovenska.

Ako pálčivú tému nastolil predseda združenia aj nakladanie s uhynutými zvieratami prihlásenými v obci. Z praxe mu totiž vyplýva otázka, či by sa nemalo podchytiť legislatívne. Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová informovala, že sa pripravuje nový zákon o chove zvierat, ako aj zákon o veterinárnej starostlivosti. V rámci nich by sa mali riešiť i zvieracie cintoríny.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM