ELA

Maďari zavreli hranice: Otvorených je len 6 priechodov, čo bude s pendlermi a letenkami?

Vláda Maďarska sa kvôli vývoju situácie v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu rozhodla vrátiť k pravidlám ochrany hraníc, uplatňovaných počas prvej vlny epidémie.

Ilustračný obrázok k článku Maďari zavreli hranice: Otvorených je len 6 priechodov, čo bude s pendlermi a letenkami?
Zdroj: TASR

Úrad vlády Maďarska oznámil, že od 1. septembra 2020 nebudú môcť cudzí štátni príslušníci vstúpiť na územie Maďarska, iba v odôvodnených prípadoch.

Aktualizované 12:30 Občania krajín Vyšehradskej štvorky (V4) môžu aj po 1. septembri vstúpiť na územie Maďarska, ak sa preukážu negatívnym testom na COVID-19, ktorý nie je starší ako päť dní. Informoval o tom na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Maďarsko sa podľa ministrových pondelkových vyjadrení rozhodlo rozšíriť tzv. „český príklad“ na všetky krajiny V4.

Česi, Slováci a Poliaci, ktorí už majú v Maďarsku rezervované ubytovanie, môžu podľa neho prísť do krajiny, ak predložia negatívny test na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako päť dní.

Maďarským občanom, nachádzajúcim sa v krajinách V4, takisto postačí na návrat domov negatívny test.

Kto môže prekročiť hranice?

Vláda Maďarska sa kvôli vývoju situácie v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu rozhodla vrátiť k pravidlám ochrany hraníc, uplatňovaných počas prvej vlny epidémie.

Od 1. septembra 2020 platí zákaz vstupu do Maďarska, iným ako maďarským občanom.

„Do Maďarska môžu vstúpiť aj cudzinci s oprávnením na trvalý pobyt na území Maďarska a ich rodinní príslušníci, ak sa preukážu dokladom, respektíve disponujú platným povolením, ktoré im vydala cudzinecká polícia Maďarska a oprávňuje ich na pobyt na území Maďarska na obdobie dlhšie ako 90 dní,“ informuje o podmienkach cestovania slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Otvorené sú len nasledovné hraničné priechody:

  • Rajka – Čuňovo (diaľničný priechod)
  • Komárno – Komárom
  • Esztergom – Štúrovo
  • Parassapuszta – Šahy
  • Kráľ – Banréve
  • Tornyosnémeti – Milhosť

Aktualizované 21:58 Do Maďarska sa bude dať od stredy (2. 9.) dostať aj cez hraničný priechod Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhelyi. Informovalo o tom košické krajské policajné riaditeľstvo na sociálnej sieti.

Ako polícia uvádza, cestný hraničný priechod s Maďarskom v Sátoraljaújhelyi bude pre obojstrannú osobnú a nákladnú dopravu otvorený od 5.00 h.

Občanom SR, ktorí prichádzajú z inej krajiny za účelom tranzitu osobnou dopravou (napr. návrat z dovolenky v Chorvátsku) cez územie Maďarska bude umožnené tranzitovať späť na územie SR:

  • ak sa pri vstupe na územie Maďarska podrobia zdravotnému vyšetreniu a nepreukáže sa u nich podozrenie na ochorenie.​
  • preukážu cieľ svojej cesty ako aj cieľovú krajinu​
  • ich vstup do krajiny susediacej s Maďarskom, ktorá sa nachádza na plánovanej trase jeho cesty, je zabezpečený (Slovenská republika)

Čo bude s pendlermi?

V prípade voľného cezhraničného pohybu, ktorý sa týka najmä takzvaných pendlerov, môžu občania susedných štátov a občania Maďarska, ktorí žijú na území susedných štátov, do Maďarska vstúpiť nanajvýš na dobu 24 hodín do vzdialenosti 30 kilometrov od štátnej hranice.

Osoby, ktoré sa vracajú do Maďarska, môžu vstúpiť na územie bez obmedzení, ak ich pobyt v zahraničí neprekročil 24 hodín a zdržiavali sa nanajvýš 30 kilometrov od štátnej hranice.

Podmienkou na návrat domov na územie Maďarska je hodnoverné preukázanie pobytu – t.j. Lakcím karta (pobytová karta)

Letecká doprava

S uzatvorením hraníc môžu mať problém aj tí, ktorí majú zakúpené letenky, keďže mnohí Slováci či už z Košíc, alebo z Bratislavy, využívajú letisko v Budapešti.

„Vzhľadom na skutočnosť, že Maďarsko od 1. septembra 2020 neumožňuje vstup do krajiny cudzím občanom, odlety občanov zahraničných štátov z medzinárodného letiska, nie sú umožnené,“ informuje ministerstvo zahraničných vecí.

Prílety: umožnené občanom SR, ale s povinnosťou opustiť maďarské územie do 24 hodín.

Medzinárodné letecké spoločnosti môžu odmietnúť boarding zahraničných cestovateľov, vrátane slovenských, pri letoch resp. medzipristátiach, ktoré smerujú do Budapešti.

„Odporúčame občanov Slovenskej republiky preveriť u leteckých spoločností, či im bude umožnený nástup na palubu lietadla,“ odporúča rezort zahraničných vecí.

Vlaková doprava

Od 1. septembra budú všetky vlaky medzi Slovenskom a Maďarskom vedené bez obmedzení v zmysle cestovného poriadku. A to aj napriek obmedzeniam vstupu do Maďarska iniciovaných maďarskou stranou. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Bez obmedzení teda budú vedené všetky vlaky kategórie EuroCity (EC) a EuroNight (EN) na linke Praha – Bratislava – Štúrovo – Budapešť, na EC linke Košice – Hidasnémeti – Miškovec – Budapešť, ako aj regionálne vlaky na linke Bratislava-Petržalka – Rajka – Hegyeshalom.

Obmedzené bude vedenie lôžkových a ležadlových vozňov medzi Budapešťou a Prahou a tiež Budapešťou a Varšavou vo vlakoch EN, ktoré od 1. septembra nebudú vedené v smere do Budapešti a od 2. septembra v smere z Budapešti do Prahy.

„Vzhľadom na neustále sa meniacu situáciu sa aj predmetné opatrenia môžu meniť,“ upozornil Kováč.

Zároveň v súvislosti s cestovaním do Maďarska odporúča sledovať informácie, ktoré pravidelne aktualizuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM