Rôzne Správy

Ľudia zo 150 krajín budú upratovať svoje okolie: Pridajú sa aj Slováci

Svetový čistiaci deň pomôže v 150 krajinách sveta bojovať s odpadom. Slovensko zažije svoju premiéru.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia zo 150 krajín budú upratovať svoje okolie: Pridajú sa aj Slováci
Zdroj: TASR

Slovensko sa 15. septembra prvýkrát pripojí k medzinárodnej iniciatíve Svetový čistiaci deň. Dobrovoľníci budú vo svojom okolí zbierať odpadky a zneškodňovať nelegálne skládky odpadu. „Svetový čistiaci deň je skvelou príležitosťou ukázať sebe i svetu, že aj Slovensko sa vie zjednotiť pre dobrú vec,“ píšu organizátori.

Tí v súčasnosti zháňajú dobrovoľníkov. „Príď aj ty 15. septembra na určené miesto v tvojom okolí a pridaj sa k miliónom dobrovoľníkov z celého sveta v zbere odpadkov z miest, kde nepatria. Ak nevieš o organizovanom zbere v mieste tvojho bydliska, prihlás sa za lokálneho organizátora,“ vyzývajú na svojom facebookovom profile.

Príbeh Svetového čistiaceho dňa sa podľa slovenských organizátorov začal v roku 2008 v Estónsku. Vtedy ešte národné hnutie Let's Do It usporiadalo udalosť, ktorej sa zúčastnilo 50 000 obyvateľov. „Počas desiatich rokov sa povedomie o tejto myšlienke rozšírilo do 150 štátov sveta. Zapojilo sa okolo 21 miliónov ľudí a vyzbierali viac ako 500 000 ton odpadu,“ opisujú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM