Rôzne Správy

Ľudia sa opäť chystajú do ulíc: Študenti organizujú demonštráciu na pamiatku zavraždeného novinára

V Bratislave sa malo v piatok konať aj zhromaždenie Za slušné Slovensko, jeho organizátori ho však zrušili, zdôvodnili to vymenovaním novej vlády.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa opäť chystajú do ulíc: Študenti organizujú demonštráciu na pamiatku zavraždeného novinára
22
Galéria
Zdroj: TASR

Ľudia v mestách na Slovensku aj v zahraničí sa opäť chystajú do ulíc, aby si pýtali lepšie Slovensko. V Bratislave si na tichej demonštrácii uctia pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pokojnú demonštráciu organizuje kolektív iniciatívy #niejenamtojedno.

Tichý pochod

„Chceme vyjadriť úctu Jánovi a Martine aspoň symbolickým spôsobom. Pochodom zo Šafárikovho námestia (začiatok o 16:30 hod.) na Námestie SNP a zapálením sviečky Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej chceme tichým, pokojným a najmä nenásilným spôsobom vyjadriť, že my nezabúdame a nie je nám to jedno,“ uvádzajú organizátori.

Študenti naďalej čakajú nielen na vyšetrenie dvojnásobnej úkladnej vraždy, ale aj na dôsledné a spoľahlivé kroky politikov k prinavráteniu dôvery v slušnú, bezpečnú a spravodlivú spoločnosť.

Sledujú zmeny

V Bratislave sa malo v piatok konať aj zhromaždenie Za slušné Slovensko, jeho organizátori ho však zrušili, zdôvodnili to vymenovaním novej vlády. „Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo dosiahol. Teraz sme sa dostali do bodu, kedy vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky, ktoré sa majú diať na ulici, a kroky ktoré sa majú diať v parlamente,“ povedali organizátori.

Sú podľa nich okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tom je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. „Slušní občania rešpektujú ústavu,“ zdôraznili organizátori, ktorí ale nikam neodchádzajú a „budú pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať“.

Napriek zrušeniu zhromaždenia v Bratislave sa ľudia v ďalších slovenských a zahraničných mestách chystajú do ulíc. Zísť by sa mali napríklad na námestiach v Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Nitre a Prešove. Demonštrovať mienia aj Slováci v Brne, Paríži či Zürichu.

Zhromaždenie Za slušné Slovensko / 16. marec 2018
22
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM