KAW Rôzne Správy

Ľudia bez domova si robia „párty“ na zastávke MHD: Miestni obyvatelia sú bezmocní

Špinavé a často opitými ľuďmi obsadené lavičky, park, z ktorého stúpa pach moču. To je bežný obraz časti Vrakune, konkrétne okolia obchodného domu Hron.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia bez domova si robia „párty“ na zastávke MHD: Miestni obyvatelia sú bezmocní
Zdroj: Facebook.com/Vrakuňa Bratislava

Miestni obyvatelia sú bezmocní, pretože ani zásahy mestskej polície príliš nepomáhajú. Ako píše jeden z obyvateľov Vrakune, títo ľudia „sú odolní aj voči dohováraniu a nadávkami spoluobčanov. Spia, fajčia a smrdia tam, akoby im to patrilo.

Viacerí pod príspevkom na sociálnej sieti s fotografiou a videom ľudí, ktorí si na zastávke MHD urobili „obývačku“ a hostia sa tam alkoholom, navrhujú odstrániť lavičku na zastávke MHD.

Ťažko riešiteľný problém

Slušný človek, ktorý si poctivo platí MHD, musí stáť, či prší alebo neprší mimo na viac metrov, lebo to je humus,“ sťažuje sa aj pani Mária.

„Lavičku odstrániť nie je problém, to sa dá okamžite, ale za to zodpovedá DPB, ak príde podnet od občanov na odstránenie lavičky, tak Dopravný podnik ich odstráni,“ napísal v diskusii na sociálnej sieti starosta Vrakune Martin Kuruc.

Otázne však je, či takýto zásah pomôže, pretože ľudia z Vrakune už majú bohaté skúsenosti a vedia, že problémoví občania sa presunú o kúsok ďalej, na ďalšiu lavičku a problém sa nevyrieši.

To isté si myslí aj bratislavský magistrát, ktorí sťažujúcim sa Vrakunčanom odpovedal, že odstránením lavičiek sa situácia nevyrieši a že sa snažia riešiť bezdomovectvo prostredníctvom projektu bývania s podporou a budovaní siete sociálnych služieb.

Magistrát do lokality posiela pravidelne mestský terénny tím, ktorí ponúka ľuďom bez domova pomoc.

Miestni obyvatelia si však naďalej kladú otázku, ako sa dá nepríjemná situácia riešiť. „Ak vidíte niekoho páchať trestnú činnosť, tak treba volať políciu, či už štátnu alebo mestskú. Vyfotením a postnutím na FB sa to polícia nedozvie a vec nevyrieši,“ prízvukuje starosta Vrakune.

Starosta Vrakune Martin Kuruc vidí „svetlo na konci tunela“ a aspoň čiastočné vyriešenie problému najmä po obnove priľahlého parku.

„Čo sa týka parku, tak prejde komplet rekonštrukciou, súčasťou čoho bude aj kamerový systém, ktorý bude danú lokalitu monitorovať 24 hodín denne, pribudne nove verejne osvetlenie, detské ihrisko a hlavne pribudnú prevádzky v stánkoch, ako cukráreň, zelovoc alebo mäsiar. …čiže aj prirodzeným spôsobom by tam mal nastať poriadok,“ uvádza Martin Kuruc.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM