Samospráva

Lucia Ďuriš Nicholsonová ostáva aj naďalej poslankyňou Starého Mesta

Funkcia europoslanca je zlučiteľná a vykonateľná v súbehu s mandátom miestneho poslanca. Potvrdzuje to aj rezort vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Lucia Ďuriš Nicholsonová ostáva aj naďalej poslankyňou Starého Mesta
4
Galéria
Zdroj: TASR

Miestna poslankyňa Starého Mesta Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá sa stala poslankyňou Európskeho parlamentu (EP), plánuje vykonávať oba poslanecké mandáty. Potvrdila to pre TASR. Vzdať sa však musí mandátu poslankyne NR SR.

Mandát v zastupiteľstve

„Komunikovala som o tom s pani starostkou. Rokovanie zastupiteľstva je raz za mesiac a mne prospeje nestratiť kontakt s komunitou Starého Mesta, v ktorom mám podporu,“ uviedla poslankyňa. Ak by sa ale v budúcnosti ukázalo, že nebude prácu stíhať, svoje rozhodnutie prehodnotí. „Ak sa po nejakom čase ukáže, že to nebudem zvládať, potom budem riešiť, či sa nevzdám mandátu v zastupiteľstve,“ priznala Ďuriš Nicholsonová.

Funkcia europoslanca je zlučiteľná a vykonateľná v súbehu s mandátom miestneho poslanca. Potvrdzuje to aj rezort vnútra. „Zákon o obecnom zriadení nebráni poslancovi obecného (mestského, miestneho) zastupiteľstva, aby bol poslancom EP,“ skonštatovala Petra Friese z tlačového odboru ministerstva.

Nezlučiteľné funkcie

Nezlučiteľnosť funkcie poslanca Európskeho parlamentu upravujú predpisy európskeho práva. Nezlučiteľné funkcie zahŕňajú vykonávanie funkcie vo vláde alebo v parlamente členského štátu EÚ, Európskej komisii, na Súdnom dvore EÚ, v Európskej centrálnej banke, na Dvore audítorov a v Európskej investičnej banke.

„Zákaz výkonu funkcie poslanca EP majú aj aktívni úradníci inštitúcií EÚ alebo orgánov zriadených na základe zmlúv o EÚ na spravovanie prostriedkov Spoločenstva,“ doplnila Soňa Mellak, tlačová tajomníčka Kancelárie EP na Slovensku.

Komunitné centrum

Problém s tým nemá ani staromestská starostka Zuzana Aufrichtová. „Vedenie Starého Mesta prepája všetky úrovne – komunálnu, mestskú, župnú, národnú a teraz, prostredníctvom Lucie Ďuriš Nicholsonovej, aj európsku,“ poznamenala Aufrichtová, ktorá v tom vidí priestor na synergiu, napríklad v téme ochrany ovzdušia a zavádzania nízkoemisných zón.

Poukázala tiež na fakt, že europoslancom vzniká nárok na nájom kancelárie v krajine, z ktorej pochádzajú. Poslankyňa prejavila záujem investovať tieto prostriedky do priestoru v Starom Meste, kde by okrem administratívnej funkcie realizovala aj verejné stretnutia a workshopy s obyvateľmi, čím by sa mestská časť prepájala s Bruselom. Šéfka staromestskej samosprávy zámer na vytvorenie komunitného centra víta.

Vo funkcii riaditeľa Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) by mal ostať aj Marián Viskupič, ktorý sa po májových eurovoľbách stal náhradníkom a ako poslanec mieri do NR SR. „So županom Jurajom Drobom hľadáme riešenie, aby výkon môjho poslaneckého mandátu nenarušil dobre rozbehnutý vlak na Bratislavskom samosprávnom kraji,“ poznamenal Viskupič.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM