Nina Táborská Kultúra

Leto nepresedeli doma, priblížili sa svojim snom. Mladé talenty roztancovali divadelné dosky aj divácku myseľ

Až 150 školáčok a školákov, ktorí milujú tanec, sa už po tretíkrát zapojilo do unikátneho projektu Danza Mea v Bratislave. Jedinečné choreografie, ktoré predviedli v Heineken Tower Stage, nacvičili za neuveriteľných sedem dní. Minulý týždeň roztancovali dosky aj divácku myseľ.

Ilustračný obrázok k článku Leto nepresedeli doma, priblížili sa svojim snom. Mladé talenty roztancovali divadelné dosky aj divácku myseľ
Zdroj: Dnes24.sk

Danza Mea je tanečné podujatie pre všetkých. Letná baletná škola vznikla vďaka pedagogičke Jane Šimkovicovej. „Prostredníctvom projektu a vďaka skvelým pedagógom sa žiaci môžu zdokonaliť a posunúť sa bližšie k plneniu svojich snov. Nielen tento večer, ale celá príprava je pre mňa obrovským potešením. Cez Danza Mea sa snažíme deťom plniť sny, ktoré sa nepodarilo naplniť mne samotnej,“ povedala pre Bratislava24.sk Jana Šimkovičová, ktorá sa v závere vystúpenia neubránila slzám dojatia.

Podujatie Danza Mea, v preklade Môj tanec, sa konalo po tretíkrát. Tohto ročníka, ktorý bol inšpirovaný múzami, sa zúčastnilo až 150 žiakov a žiačok zo Slovenska, Talianska a Rakúska.

Všetci tak mali jedinečnú možnosť učiť sa od profesionálnych domácich, ale i zahraničných umelcov, pedagógov a choreografov. Práve podľa nich ich dočasní zverenci zodpovedne „makali“ každý deň niekoľko hodín.

Disciplínu, trpezlivosť, drinu a hodiny sústredenia sa vystriedala zábava a nekonečné spomienky. Počas slávnostného večera mali diváci možnosť vidieť ukážky klasického aj hiphopového tanca. Skĺbenie práve týchto dvoch štýlov sa možno zdá na prvý pohľad netradičné, publikum však každé jedno vystúpenie ocenilo veľkým potleskom a takáto kombinácia bola veľkým zážitkom i pre laikov.

„Danza Mea ponúka intenzívne kurzy rôznych tanečných štýlov a techník: technika klasického tanca, klasický repertoár, technika tanca na špičkách, pánska technika, tanec s partnerom, súčasný a moderný tanec, hip-hop, či choreografické laboratórium,“ stojí v oficiálnom vyjadrení Danza Mea.

Tanec pre všetkých – tento rok navštívilo najviac detí. Motiváciou okrem skúseností, nových vedomostí a priateľstiev je pre žiakov aj udelenie štipendií a ocenení, ktoré nechýbali ani tento raz.

Podujatie podporila mestská časť Staré Mesto, Dopravný podnik Bratislava, Heineken Tower Stage. Žiaci trénovali v priestoroch Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave.

Pozrite si mladé talenty na fotografiách v priloženej fotogalérii. Autor foto: Ľubomír Dait.

Danza Mea 2015
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM