Tlačové správy

Lesný klub Ateliér LES pozýva na ZÁPISY: Deti vzdeláva v úzkom spojení s prírodou

Lesný klub Ateliér LES ponúka deťom priestor na slobodný a zdravý rozvoj. Rodičov pozýva na stretnutie pred blížiacimi sa zápismi.

Ilustračný obrázok k článku Lesný klub Ateliér LES pozýva na ZÁPISY: Deti vzdeláva v úzkom spojení s prírodou
16
Galéria

Vzdelávanie v spojitosti s prírodou

Lesné kluby sú určené pre sprevádzanie a vzdelávanie detí v predškolskom veku v spojitosti s prírodou. V Európe bola prvá lesná materská škola založená v päťdesiatych rokoch v Dánsku. Nadväzovala na tradíciu vzdelávania v prírode v iných škandinávskych krajinách v predchádzajúcich desaťročiach. Zo Škandinávie sa táto myšlienka rozšírila ďalej do Európy.

Na Slovensku prvé detské lesné kluby začali vznikať okolo roku 2010 a ich počet postupne narastá.

Lesné kluby v jednotlivých krajinách sú zastrešené Asociáciami, ktorých zámerom je vytváranie a rozvoj dobrých podmienok pre vzdelávanie detí v predškolskom veku po celý rok, v prírode.

Lesné kluby na Slovensku sú zastrešené Asociáciou detských lesných klubov na Slovensku.

Kontinuálne vzdelávanie

Lesný klub Ateliér LES ponúka deťom priestor na slobodný a zdravý rozvoj. Od roku 2014 poskytujeme priestor pre rozvoj a vzdelávanie pre deti predškolského veku (Lesný klub Ateliér LES) a pre deti v školskom veku na prvom stupni (Škola slobodného učenia). Od roku 2019 sme vytvorili vzdelávaciu skupinu (ŽITO) pre deti na druhom stupni vzdelávania.

Ponúkame a vytvárame deťom prostredie, kde sa prirodzene rozvíja ich tvorivosť a jedinečné sebavyjadrenie. Podporujeme ich emocionálnu inteligenciu a prosociálne správanie.

Lesný život je neoddeliteľnou súčasťou nášho fungovania. Využívame prírodnú pedagogiku a zážitkové učenie na podporu celistvého rozvoja detí. Prirodzené prostredie lesa je pre nás zdrojom nekonečných vzdelávacích možností.

Lesný klub Ateliér LES je členom Slovenskej Asociácie Lesných klubov a členom Českej asociace lesních mateřkých škol..

Prijmite pozvanie na stretnutie

Informačné stretnutie ku zápisom do Lesného klubu Ateliér LES sa koná vo štvrtok 15.02.2024 o 16:30 v priestoroch nášho Lesného klubu. Na ňom sa dozviete viac o fungovaní klubu, spoznáte sprievodcov, priestor a budete mať možnosť klásť otázky.

Zápisy detí vo veku 3–5 rokov na školský rok 2024/2025 máme naplánované od pondelka 19.2. 2024.

Kontaktujte nás na mari.atelierles@gmail.com

Ako vyzerá bežný deň v Lesnom klube?

Stojím na našom rannom stretávacom mieste. Ukladám kamene do kruhu, zdobené kvetmi a listami. Vzduch vonia po daždi a vietor sa mi hrá s vlasmi. V diaľke už vidím deti, prichádzajú spolu s rodičmi, jedno po druhom.

Stojíme v kruhu, pozdravíme sa: “Dobré ráno drahé slnko, dobré ráno drahá zem, dobré ráno drahá voda a každý kameň v nej… dobré ráno všetkým vám, dobré ráno aj sebe.”

Rozlúčime sa s rodičmi. S batôžkami na chrbtoch vchádzame do lesa, a smerujeme k Miestu s vílym prachom…

Prichádzame, zložíme si batôžky a vytiahneme desiatu.

Pozeráme na oblohu. Slnko svieti, po ohlasovanom daždi zatiaľ nechýrovať. Hoci jar už cítiť vo vzduchu, vonku je stále chladnejšie. Zbierame drevo na oheň. Zapaľujeme prvé suché halúzky. Ku ohňu prichádzajú deti a prinášajú drevo na priloženie do ohňa.

Vedľa mňa sedí jedno z detí, a skúša škrabkou ošúpať kôru na paličke. Prichádza jeho kamarát a pýta sa, či mám ešte jednu škrabku. Mám. Tak si prisadá a púšťa sa tiež do práce. Ja vyrezávam z dreva vtáčika. Kolega vyberá kanvicu na varenie vody. Budeme mať teplý čaj. Na malý moment mám pocit, akoby zastal čas.

Skupinka detí sa medzitým rozložila medzi stromami opodiaľ a nacvičuje malé improvizované divadlo. O chvíľu nás volá na predstavenie. Odkladáme našu prácu a ideme sa pozrieť. Predstavenie je pri konci, keď zrazu začnú padať prvé kvapky dažďa. Vyťahujeme si pršiplášte. Dážď nie je silný, tak pokračujeme v tom čo sme mali rozrobené. Divadelná skupinka k sebe práve naverbovala ďalších účastníkov, ktorí práve dovarili “lesnú polievku”.

Začíname si baliť veci. Zrazu sa behom chvíle silno rozprší. Kráčame smerom z lesa, v domčeku nás čaká teplý obed. Cestou si spievame. Utrieme nejaké slzičky. Niekomu prišlo smutno. Ale dážď, dážď všetko odplaví. Spievame ďalšiu pieseň.

Vnútri si prestrieme stôl. Posadáme si. Zapálime si sviečku. Chytíme sa za ruky. Z hrnca uprostred sa šíri krásna vôňa. Nakladáme jedlo do misiek. Jeden si dá menej, druhý viac, ale zdá sa, že všetkým dnes chutí. Poďakujeme.

Spraceme stôl, sadáme si do kruhu. Je toho veľa, čo sme zažili, po kruhu putuje “hovoriaci” kameň, kto ho má, povie ako sa doobeda mal.

Prichádza k nám oddychová pesnička. “Keď slnku poludnie zacloní oči, celá zem sa začne pomalšie točiť…” a my vchádzame do ríše rozprávky… pomaly, pomaličky… po hutnom doobedí sa už žiadal veru oddych.

Poobedie, farby a štetce na stole. Vedľa drevená dráha. Jazdia tam autá i vlaky. A ohrada z kociek. A bunker zo stoličiek a látok.

A olovrant. Pomaly je čas ísť domov…

Zajtra sa uvidíme zas. Zajtra bude úplne nový deň. Možno trochu podobný. Alebo úplne iný?

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Lesný klub Ateliér LES
16
Galéria
Zdroj: Lesný klub Ateliér LES
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM