Michaela Katonová Šport

Legendárna trénerka Hilda Múdra, ktorá vychovala Ondreja Nepelu, oslávila životné jubileum

Legendárna slovenská trénerka krasokorčuľovania Hilda Múdra oslávila 90 rokov. Jej zverencom bol aj najslávnejší slovenský športovec 20. storočia a olympijský víťaz Ondrej Nepela. "Tréner nemusí byť až taký veľký odborník, ale musí byť poctivec a mať srdce," povedala.

Ilustračný obrázok k článku Legendárna trénerka Hilda Múdra, ktorá vychovala Ondreja Nepelu, oslávila životné jubileum
Zdroj: TASR

Teta Hilda

„Mohla osloviť niektorú z dvoch mojich kolegýň, no náhodou natrafila na mňa,“ spomína na prvé stretnutie so sedemročným Ondrejom Nepelom. Jeho mame, ktorá prváčika vodila na ľad, sa zdalo, že sa mu nikto nevenuje. Nepela jej už o osem rokov ako deviatak na ďalších ME v Bratislave venoval k štyridsiatke prvú, bronzovú medailu.

Hilda Múdra si trénerské renomé získala vedením Jany Mrázkovej-Dočekalovej, ktorá získala bronz na ME 1961, ale do prvej európskej aj svetovej desiatky patrila až do roku 1965. „Jana ma dodnes v listoch, ktoré mi píše zo zámoria, kde žije, oslovuje teta,“ povedala jubilantka.

Odvtedy stál na piedestále na každom európskom šampionáte, od roku 1969 aj na každom svetovom. Za päť rokov (1969 – 1973) vyhral všetko, čo sa dalo. Získal desať zlatých medailí: jednu na ZOH (1972), tri na MS (1971 – 1973), päť na ME (1969 – 1973) a jednu na Svetovej zimnej univerziáde v roku 1970.

Istý čas viedla aj ďalších popredných slovenských krasokorčuliarov: Mariána Filca, ktorý bol najväčším domácim Nepelovým rivalom, v začiatkoch Agnesu Búřilovú-Wlachovskú, ktorej slávnemu zverencovi Jozefovi Sabovčíkovi neskôr radila v nácviku povinných figúr. V zozname jej zverencov figuruje aj úspešný tanečník a neskôr úspešný kouč Martin Skotnický.

Tréner musí mať srdce

Hilda Múdra sa narodila 1. januára 1926 vo viedenskom okrsku Josefstadt v rodine učiteľa pod menom Hildegard Klimpel. Keď sa však ako členka Viedenskej ľadovej revue zaľúbila do Prešporáka Jozefa Múdreho, manažéra slovenského turné súboru, a na jeseň 1947 sa zaňho v bratislavskom Modrom kostolíku vydala, do nových dokladov si na jeho radu dala zapísať krstné meno Hilda. „Hildegard zaváňalo nemčinou a ňou sa po vojne neodporúčalo hovoriť. Kým som sa trochu naučila po slovensky, sprevádzal ma manžel aj na nákupoch,“ spomína Múdra v tlačovej správe organizátorov januárových ME v Bratislave.

„Tréner nemusí byť až taký veľký odborník, ale musí byť poctivec a mať srdce,“ skonštatovala a znie to ako jej životné motto. Za svoju celoživotnú prácu dostala aj viacero ocenení: Trofej MOV Šport a etika (1998), Zlaté kruhy SOV a Cena fair play SOV (2000), Medaila Pierra de Coubertina od MOV (2003) i čestné členstvo v Slovenskom olympijskom výbore (2004).

Prečítajte si tiež: ME v krasokorčuľovaní : Organizátori uvažujú nad rozšírením kapacity štadióna

**Zdroj: Slovenský olympijský výbor* / TASR / Dnes24*

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM