Rôzne

Kvôli dani z motorových vozidiel prídu obyvatelia Bratislavského kraja o 1.800.000 eur

V roku 2015 by mal Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prísť v dôsledku zmeny zákona o dani z motorových vozidiel o približne 1.800.000 eur. Na piatkovom (12.12.) zasadnutí Zastupiteľstva BSK to uviedol riaditeľ odboru financií Úradu BSK Marián Múdry.

Ilustračný obrázok k článku Kvôli dani z motorových vozidiel prídu obyvatelia Bratislavského kraja o 1.800.000 eur
Zdroj: TASR

V roku 2016 prídu podľa neho obyvatelia BSK o 6,4 milióna eur, v roku 2017 o približne 9 miliónov eur a každý ďalší rok o desať miliónov eur.

„Zámerne hovorím o tom, že občania prichádzajú o tieto peniaze, pretože hoci rozpočet kraja medziročne narastá, vďaka týmto sumám by mal kraj oveľa viac peňazí na pokrytie potrieb občanov kraja,“ povedal Múdry.

Do návrhu rozpočtu na rok 2015 BSK už nezahrňoval výnos z dane z motorových vozidiel, ktorý bude od januára 2015 príjmom štátneho rozpočtu. Vláda plánuje výpadok tohto príjmu nahradiť samosprávnym krajom vo forme vyššieho prerozdelenia výnosu z dane z príjmov fyzických osôb (DPFO).

Predstavitelia BSK však upozorňujú, že štát použije súčasný vzorec pre DPFO, ktorý nezohľadňuje pri prerozdelení daňovú silu jednotlivých VÚC a až 38 percent výnosu z daní z príjmov fyzických osôb sa prerozdeľuje na základe kritérií nevýhodných pre Bratislavský kraj.

V rozpočte BSK na budúci rok sa v rámci daňových príjmov už ráta len z výnosom z dane z fyzických osôb. Kraj by mal takto zinkasovať takmer 72 miliónov eur. BSK bude v roku 2015 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 127.365.814 eur.

V oblasti výdavkov budú prioritnými oblasťami školstvo, na ktoré kraj vyčlenil viac 45 miliónov eur, sociálne služby (takmer 24 miliónov eur) i oblasť dopravy, kde sa rozpočtujú prostriedky vo výške viac ako 10 miliónov eur. Na rekonštrukciu ciest dá kraj podľa rozpočtu 13,5 milióna eur.

Rozpočet na rok 2015 schválili poslanci BSK na piatkovom zasadnutí zastupiteľstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM