Správy

Kúpili ste si byt, alebo inú nehnuteľnosť? Nezabudnite na podanie daňového priznania

Bratislavčania, ktorí nadobudli v priebehu minulého roka v hlavnom meste novú nehnuteľnosť, alebo sa na ich pôvodnej zmenil výmer základu dane, musia do konca januára podať daňové priznanie. Keďže 31. január pripadne na nedeľu, daňové priznanie možno podať aj v pondelok 1. februára.

Ilustračný obrázok k článku Kúpili ste si byt, alebo inú nehnuteľnosť? Nezabudnite na podanie daňového priznania
Zdroj: TASR

Hoci mesto pripravovalo zvýšenie sadzieb, najprv o 100, potom o 70 percent, platby zatiaľ zostávajú nezmenené a diskutovať o zvyšovaní sa má ďalej.

„Priznanie k dani z nehnuteľností podávajú len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť, alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku,“ vysvetľuje riaditeľ finančnej sekcie bratislavského magistrátu Radoslav Kasander.

Podanie daňového priznania sa teda týka nových nehnuteľností, zmeny vlastníckych vzťahov k pôvodnej nehnuteľnosti, alebo v prípade dedičstva rozdelenia na nových spoluvlastníkov.

Do predmetu zdanenia patria okrem bytových a nebytových priestorov a pozemkov napríklad aj objekty podzemných garáží, ambulantných stánkov a prenosných trafostaníc. Daňovník si v priznaní nemusí daň vypočítavať sám.

„Musí však uviesť číslo parcely, orientačné číslo a súpisné číslo pri stavbách, číslo bytu pri bytoch. Údaje sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti, v rozhodnutí odboru katastra nehnuteľností, alebo v zmluve, ktorou nadobudol nehnuteľnosť,“ radí Kasander.

V prípade bezpodielového vlastníctva manželov podáva priznanie len jeden z manželov. V prípade spoluvlastníkov podávajú vlastníci daňové priznanie buď každý do výšky svojho podielu, alebo na základe dohody spoluvlastníkov podá daňové priznanie jeden z nich.

Chýba podpis daňovníka, neboli vyplnené priľahlé pozemky či nesprávne zaradenie nehnuteľnosti pri právnických osobách – to sú podľa hlavného mesta najčastejšie chyby, ktorých sa daňovníci v Bratislave dopúšťajú.

Bratislavčania platia dane na základe došlého rozhodnutia o vyrubení dane. Mesto posiela najprv tieto rozhodnutia právnickým a následne fyzickým osobám, to všetko najneskôr do konca mája.

V prípade, ak je daň vyššia ako 66 eur pre fyzické osoby alebo 666 eur pre právnické osoby, možno ju zaplatiť aj v troch splátkach. Samospráva poskytuje 50-percentnú úľavu na dani pre občanov starších ako 70 rokov či daňovníkov, ktorí sú držiteľmi preukazu ŤZP.

Pokuta je od päť do tri tisíc eur

Pokuta za nepodanie daňového priznania v lehote je od päť do tri tisíc eur podľa závažnosti priestupku. Väčšina vlastníkov podľa Kasandera povinnosť podávať priznanie k dani z nehnuteľností dodržiava. „Minulý rok bolo doručených magistrátu asi 30 tisíc podaní týkajúcich sa dane z nehnuteľností na rok 2015,“ dodal Kasander.

Daňové priznanie môžu Bratislavčania poslať poštou alebo ho podať osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici v Petržalke. V prípade, ak Bratislavčan podáva priznanie k dani z nehnuteľností poštou, mesto odporúča uviesť aj ďalší kontakt, napríklad adresu elektronickej pošty alebo telefónny kontakt a priložiť uvedené prílohy v obyčajnej neoverenej fotokópii. Ako list vlastníctva postačuje kópia informatívneho výpisu alebo výtlačku z katasterportálu.

Daňovníkov je zaevidovaných približne dvesto tisíc

Priznanie k dani z nehnuteľnosti treba podať na tlačive, ktoré určuje Ministerstvo financií SR. V elektronickej forme sa nachádza aj na oficiálnej stránke hlavného mesta s poučením o vyplnení a s ďalšími informáciami a tlačivami pre daňovníkov TU.

V Bratislave je evidovaných okolo 200 tisíc daňovníkov, fyzických osôb a právnických osôb a na dani z nehnuteľnosti sa vyberie približne 55 miliónov eur. Výnos si delí mesto a mestské časti na polovicu, pričom mestské časti si ho ďalej prerozdeľujú podľa percentuálneho prepočtu.

Prečítajte si aj: Bratislava je finančne poddimenzovaná a potrebuje sa rozvíjať, uviedol Magistrát na tému zvyšovania daní

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM