Kultúra

Kultúrno-vzdelávacie podujatia Romeo a Júlia pokračujú

Autorský projekt "Harmónia sfér, Shakespeare-Prokofiev / Romeo a Júlia" sa dočkal svojej druhej fázy. Počas februára a marca sa uskutoční sedem moderovaných predstavení pre stredoškolákov. Konať sa budú v Koncertnom štúdiu 1 v budove Slovenského rozhlasu.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrno-vzdelávacie podujatia Romeo a Júlia pokračujú
Zdroj: TASR

Bratislavský župan Pavol Frešo sa vyjadril, že úspech prvej fázy projektu výchovno-vzdelávacích koncertov presvedčil organizátorov, aby pokračovali aj druhou fázou.

Vzbudiť záujem o vysoké umenie

Bratislavský samosprávny kraj spolu s bratislavským konzervatóriom a Centrom pre filantropiu pripravili v mesiacoch február a marec sedem moderovaných predstavení, ktoré sa uskutočnia v termínoch 10. februára, 1. a 2. marca 2016. Konať sa budú v Koncertnom štúdiu 1 v budove Slovenského rozhlasu a určené sú pre žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a pre žiakov druhého stupňa základnej školy.

Cieľom projektu je vzbudiť u žiakov záujem o vysoké umenie, divadlo a symfonickú hudbu, sprostredkovať kontakt so zlatým fondom svetovej literatúry a hudby a vychovať budúcu generáciu návštevníkov koncertných sál a divadiel.

Činohra i balet

Kultúrno-vzdelávacie predstavenia prinesú spojenie symfonickej hudby a činoherného slova, prezentované na báze stredoškolskej učebnej látky William Shakespeare Romeo a Júlia. Študenti tak spoznajú nielen odborný výklad literárneho diela, ale prostredníctvom výberu symfonickej hudby k baletu Romeo a Júlia hudobného skladateľa Sergeja Prokofieva sa zoznámia s transformáciou príbehu do hudby samotnej.

Na podujatí sa predstaví 90-členný orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča, herci z Divadla Astorka – Róbert Jakab a Marián Miezga, ako aj Marián Prevendarčík, Martin Hronský, Sava Popovič a študenti hudobno–dramatického odboru Konzervatória v Bratislave. Moderátormi podujatí budú Adela Banášová a Peter Novák.

Organizátorom podujatia je nezisková organizácia Centrum pre Filantropiu a spoluorganizátorom Bratislavský samosprávny kraj. Záštitu na projektom aj tento raz prebralo Ministerstvo kultúry SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Prečítajte si tiež: Mimoriadna správa! Učitelia prerušujú štrajk a vracajú sa do škôl

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM