Aktualizované Alexandra Húsková Kultúra

Kultúrne leto na Kuchajde prinesie bohatý program. Začína sa už túto sobotu

Množstvo hudobných koncertov, tanečných podujatí či pohybových aktivít bude tento rok súčasťou Kultúrneho leta v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Jeho otvorenie sa bude konať v sobotu 20. júna v areáli prírodného kúpaliska Kuchajda, čaká na vás aj ohňostroj.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne leto na Kuchajde prinesie bohatý program. Začína sa už túto sobotu
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská časť so Strediskom kultúry Vajnorská sľubujú bohatý program počas celého leta, ktorý má osloviť všetky vekové skupiny. „Ide už o 24. ročník tohto tradičného podujatia, ktorým štartujeme letnú sezónu v Novom Meste. Pri výbere interpretov a žánrov sme opäť dbali na to, aby sme oslovili čo najširšiu skupinu ľudí. Vstup na Otvorenie Kultúrneho leta 2015 v Novom Meste je, samozrejme, zdarma," povedal starosta mestskej časti Bratislava – Nové Mesto Rudolf Kusý.

„Primárnym cieľom bude dostať letné podujatia čo najbližšie k obyvateľom a zasiahnuť programom Kultúrneho leta čo najširšie našu mestskú časť. Prirodzeným centrom bude už tradične areál kúpaliska Kuchajda,“ informuje mestská časť Nové Mesto. Program bude ale situovaný aj v parku na Račianskom mýte a v ďalších lokalitách mestskej časti.

Medzi najväčšie podujatia bude patriť sobotné otvorenie Kultúrneho leta. Celodenný program na Kuchajde sa začína už od 10.00 hod., dopoludnie vyplnia rôzne atrakcie pre deti s rodičmi. V akcii bude skupina rytierov, ktorí predvedú ukážky dobových súbojov a tradícií.

Popoludní (od 15.00 hod.) je pripravený kultúrny program, v rámci ktorého vystúpia žiaci novomestských základných škôl, detské divadielko Babena, Ján Berky Mrenica s Diabolskými huslami, revivalové skupiny ABBA a The Beatles a populárny Vidiek. Program vyvrcholí po zotmení ohňovou šou, tradičným zapálením vatry, oldies diskotékou a ohňostrojom.

V lete je v Novom Meste naplánované využitie osvedčeného formátu víkendových promenádnych koncertov v parku na Račianskom mýte. Ten sa stal už tradičnou scénou pre dychovú hudbu, a to v nedele od 17.00 do 19.00 h. Počíta sa aj so sobotnými koncertmi na Kuchajde, v čase od 18.00 do 20.00 h. Predstaviť by sa tu mali interpreti country, folku, džezu, popu, rockovej scény, bigbítu, swingu.

V sobotu 27. júna tu bude vystupovať a krstiť svoje CD indiepopová skupina Lavagance. V ďalších mesiacoch sa predstaví skupina Funny Fellows, raper Vec či Peter Lipa.

Pre milovníkov tanca bude opäť v ponuke Tanečné kultúrne leto v Stredisku kultúry na Vajnorskej 21, a to v júli a auguste. Predstavia sa tu napríklad hudobné skupiny Party Time, Saturn či Charlie Band.

Areál prírodného kúpaliska bude aj centrom komunitných pohybových aktivít. K populárnej joge toto leto pribudne aj fitness – unikátny tréningový program Bootcamp.

Súčasť kultúrneho programu v Novom Meste tvorí aj letné kino. Premietať sa bude tradične v amfiteátri Kuchajdy, a to v júli od 21.30 h a v auguste od 20.30 h. „Výber filmov, ktoré sa budú premietať, sa uskutoční internetovým hlasovaním na stránke kino.nakuchaj­de.sk,“ priblížila mestská časť, ktorá chce tento rok obohatiť filmové večery diskusiou so známymi hercami.

Na svoje si prídu aj milovníci športu a pohybu. Na Kuchajde plánuje mestská časť organizovať dvakrát týždenne jogu, a to v pondelok od 18.00 do 19.00 h a štvrtok od 17.00 do 18.00 h. Novým formátom bude Crossfit na Kuchajde. Ide o rýchlo sa rozvíjajúci tréningový trend, spočívajúci v silových a kondičných cvičeniach. Prebiehať bude taktiež dvakrát do týždňa , a to v utorok od 19.00 do 20.00 h a piatok od 17.30 do 18.30 h.

„Počas leta plánujeme zorganizovať športový deň v spolupráci s Občianskym združením Zober loptu, nie drogy. Letné aktivity s možnosťou denného športovania sa budú konať aj v Školak klube na Riazanskej ulici,“ doplnila samospráva.

Kultúrne leto zakončí veľký celodenný program v areáli kúpaliska Kuchajda v sobotu 5. septembra. Verejnosti sa predstavia viaceré hudobné, tanečné i folklórne skupiny. Hlavným interpretom v tento deň bude kapela Polemic.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM