Kristína Nemcová Kultúra

Kto vlastne Čumil je? Zahraničné médiá ho už roky označujú chybne za vojaka

Jedna z najznámejších sôch v Bratislave bude čoskoro oslavovať 24 rokov. Napriek tomu mnohí nevedia, aký je Čumilov význam a koho znázorňuje.

Ilustračný obrázok k článku Kto vlastne Čumil je? Zahraničné médiá ho už roky označujú chybne za vojaka
Zdroj: TASR

Okrem toho, že je socha Čumila najznámejšou sochou v Bratislave a stala sa jej symbolom, je práve ona tou, pri ktorej sa fotí turista či miestny najčastejšie.

Čumila si mýlia s vojakom

Osadená bola 26. júla 1997 na akcii s názvom Korzo party, na oslávenie zrekonštruovanej a vynovenej pešej zóny. Korzo party sa zúčastnilo tridsaťtisíc ľudí spolu s vtedajším prezidentom Slovenska Michalom Kováčom. Nachádza sa na križovatke ulíc Laurinská, Panská a Rybárska brána. Je majstrovským dielom Viktora Hulíka, ktorý je už dlhé roky znepokojený tým, že Čumila zahraničné médiá označujú za vojaka v domnienke, že má na sebe prilbu.

Prirovnávať Čumila k vojakovi však nebol zámer autora a ten sa vyjadril, že Čumil na sebe nemá žiadnu prilbu, ale čiapku s brmbolcom. „Čumil je absolútne anonymná figúrka, ktorú som vymyslel, pretože ako teenager som veľmi často navštevoval korzo a chcel som, aby táto figúrka bola vyjadrením pohody, úsmevu a dobrej nálady, ktoré tu kedysi panovali. Verím, že aj zásluhou Čumila sa sem opäť po rokoch vrátili,“ vyjadril sa k dielu autor Viktor Hulík.

Čumil je teda, ako už názov naznačuje, zvedavec.

Prečítajte si:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM