Tomáš Stupavský Rôzne

Kto hradí zintenzívnenie autobusovej dopravy do nákupného centra Bory Mall? Autobus číslo 21 “pendluje“ viac než dosť

Od 13. decembra sa v priestore medzi Devínskou Novou Vsou, Dúbravkou a Lamačom spustila prevádzka nákupného centra Bory Mall. V súvislosti s otvorením musel Dopravný podnik Bratislava a.s. (DPB) upraviť trasy niektorých autobusových liniek. Ale bolo to skutočne nutné?

Ilustračný obrázok k článku Kto hradí zintenzívnenie autobusovej dopravy do nákupného centra Bory Mall? Autobus číslo 21 “pendluje“ viac než dosť
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Do nákupného centra vás po novom odvezie hneď niekoľko autobusových liniek. Číslo 21, 25, 92 zastavujú obojsmerne na novej zastávke s názvom Bory Mall. Vznikla aj nová linka 219, ktorá začína na Autobusovej stanici a končí až v Borinke.

Pre obyvateľov Karlovej Vsi, Dúbravky a Lamača je zavedená kyvadlová doprava s obojsmernými zastávkami. Rovnako tak pre ľudí, ktorí bývajú v Stupave a v Záhorskej Bystrici. Túto dopravu môžu cestujúci využívať bezplatne.

V autobuse sa niekedy nachádza iba niekoľko ľudí

Čo sa týka autobusovej linky číslo 21, tá sa dá označiť za hlavný dopravný prostriedok pre väčšinu obyvateľov Devínskej Novej Vsi, ktorí využívajú mestskú hromadnú dopravu. Interval premávky autobusu 21 sa počas pracovných dní znížil zo siedmych na šesť minút, počas víkendov a večerov na každých desať minút.

„O zahustenie prevádzky linky číslo 21 požiadalo samotné nákupné centrum Bory Mall hlavné mesto a následne mesto požiadalo DPB o zahrnutie intenzívnej prevázdky linky do vzájomnej Zmluvy o výkonoch MHD vo verejnom záujme. Úlohou verejnej dopravy je totiž primerane kapacitne zabezpečiť dostupnosť a obsluhu celého územia mesta pre všetky druhy ciest jej obyvateľov, t.j. práca, školy, zdravie, nákupy, oddych atď.,“ uviedla vedúca referátu mediálnej komunikácie Magistrátu hlavného mesta Daniela Rodinová.

Ako ďalej Rodinová uviedla posilnenie linky číslo 21 je hradené z prostriedkov mesta tak, ako je tomu vo všetkých podobných prípadoch v iných častiach mesta. Aj tu linka MHD slúži potrebám obyvateľov bez ohľadu na účel ich cesty.

No, ale ak sa spomínaným autobusom preveziete počas víkendu zistíte, že väčšina z nich jazdí poloprázdnych alebo sa v nich nachádza do desať ľudí. Veľakrát sa totiž stane, že pôvodný nákupný ošiaľ opadne a svoju cestu do nákupných centier nájde čoraz menej ľudí.

Mesto bude situáciu monitorovať

„Pravdivý obraz o prepravných požiadavkách za doterajší čas považujeme za nedostatočný, predčasný najmä z dôvodu, že atraktivita nových nákupných centier z pohľadu dostupnosti MHD je objektívne merateľná cca po jedno mesačnej prevádzke,“ doplnila Daniela Rodinová.

Magistrát hlavného mesta bude však situáciu monitorovať a ďalej sledovať pre vykonanie prípadných korekcií intenzity linky v budúcom roku, resp. pre spracovanie návrhu reorganizácie celej obsluhy MHD s cieľom jej zefektívnenia na severozápade územia.

Ak k tomu kroku mesto pristúpi, je možné, že niektorých obyvateľov Devínskej Vsi a zamestnancov Bory Mall pobúri, ale treba možno aj priznať, či sa nevyhadzujú peniaze zbytočne len tak do “luftu.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM