Rôzne

Kto chce demisiu premiéra, nech príde na Námestie SNP, vyzýva opozícia

Časť opozície vyzýva občanov, ktorí chcú demisiu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prišli v stredu (10.12.) na bratislavské Námestie SNP na ďalší protikorupčný protest.

Ilustračný obrázok k článku Kto chce demisiu premiéra, nech príde na Námestie SNP, vyzýva opozícia
Zdroj: TASR

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol s odvolaním sa na utorkové (2.12.) vyjadrenia predsedu vlády poslanec Daniel Lipšic (nezaradený).

„Premiér Fico povedal, že ak budú protesty pokračovať, v júni odstúpi. Neviem, prečo až v júni. Veď sedem mesiacov trvá cesta na Mars, do Prezidentského paláca je to len päť minút,“ odkázal Lipšic. Zároveň poprel tvrdenia šéfa exekutívy, že pri prípadnej vláde pravice by nastal chaos. Lipšic vidí riešenie po demisii napríklad vo vytvorení úradníckej vlády odborníkov, ktorú by zostavil prezident SR Andrej Kiska. „Ak to Fico chce urobiť, nech to urobí, nech sa nevyhráža,“ odkázal.

Fico ako Mečiar

Protest zvoláva opozícia aj preto, že sa im nepáči výsledná podoba novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú snemovňa prijala dnes. „Prešiel zákon o schránkových firmách, ktorý nezabráni, aby sa o verejné zákazky uchádzali firmy s neznámymi vlastníkmi. Prijaté uznesenie je len snaha podviesť protestujúcich ľudí. To, že na takúto dohodu pristúpila časť opozície, je smutné a je to veľký signál aj do budúcnosti,“ upozornil Lipšic.

Šéf OĽaNO Igor Matovič sa domnieva, že Fico sa svojimi výrokmi o demisii vybral v šľapajach Vladimíra Mečiara. „Prajem mu, aby svoju kariéru ukončil tak ako Mečiar,“ konštatoval predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Alojz Hlina (nezaradený) zdôraznil, že sa snažili urobiť, čo sa dalo, aby ľuďom ponúkli riešenia. „Treba dokončiť, čo sme začali, ľuďom sme sľúbili výsledok. Budúci týždeň nemusel byť protest, ale arogancia je naozaj veľká a my nemôžeme ustúpiť,“ vyhlásil.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyjadril sklamanie, že viacerí poslanci označujú ľudí na ulici ako krikľúňov. „Pozývam všetkých ľudí na Slovensku, ktorým nie je ľahostajné, že sa premiér vyhráža protestujúcim chaosom a demisiou, na stredajší míting, aby povedali takémuto vydieraniu rozhodné nie,“ podotkol.

Predseda parlamentu už stráca trpezlivosť

Robert Fico na utorkovom HN Clube povedal, že „naša trpezlivosť sa už tiež niekde končí. Ja tiež nepotrebujem počúvať ľudí, polobláznov, ktorí mi vykrikujú pod oknom, že poďte von, zastrelíme vás ako Ceaušesca. To nám bežne hovoria. Ja nepotrebujem počúvať v parlamente od ľudí, ktorí nič nedokázali, že sme čvarga. Nech sa páči, v júni pokojne si viem predstaviť, že podáme pánovi prezidentovi demisiu a ukážte pán prezident a ukážte všetci, čo ste teraz akože alternatíva, ako budete osem mesiacov riadiť túto krajinu. No to by bola teda veľká paráda“.

Riaditeľ tlačového odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš sa neskôr ohradil voči dezinterpretácii premiérových slov: „Na HN klube hovoril o teoretickom modeli podania demisie s cieľom ukázať, aká je iná alternatíva voči strane Smer-SD vo vláde. Tou je rozdrobená pravica, ktorá je po vzniku nových subjektov zastúpená v parlamente 10 stranami. Jednoducho povedané – alternatívou môže byť len nový, ešte väčší zlepenec ako v rokoch 2010 až 2012, bez schopnosti rozhodovať a riešiť problémy ľudí a krajiny. Robert Fico v žiadnom prípade nespájal možnosť demisie s protestmi v uplynulých dňoch. Naopak – opäť zdôraznil, že rešpektuje právo ľudí slobodne vyjadrovať svoje názory“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM