Eva Sládková Správy Samospráva

Poslanci kritizujú mesto: Príjmy klesajú, no výdavky na chod magistrátu a dlh mesta narastajú

Korona kríza spôsobila Bratislave výpadky v príjmoch vo výške až 50 miliónov eur. Podľa kritikov však mesto na to nereaguje dostatočne.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci kritizujú mesto: Príjmy klesajú, no výdavky na chod magistrátu a dlh mesta narastajú
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Financie teraz ešte viac ako inokedy hýbu asi každou samosprávou. V súvislosti s pandémiou majú totiž obrovské výpadky v príjmoch. Niektorí poslanci mestského zastupiteľstva Bratislavy si myslia, že hlavné mesto nereaguje na túto situáciu dostatočne pružne.

Vyššie výdavky

„Predpokladané príjmy mesta sa neplnia, no na opačnej strane sa zvyšujú výdaje a takisto sa rapídne zvyšuje zadlženosť hlavného mesta,“ vznáša kritiku mestský poslanec Oliver Kríž s tým, že upozornil aj finančnú komisiu, že toto nie je dobrá cesta a v budúcnosti sa nám môže vypomstiť.

„Počet zamestnancov magistrátu narástol, ale efektivita je podľa mňa oveľa horšia,“ dodal poslanec. Myslí si, že mesto by malo šetriť, ale tiež pružnejšie predávať alebo prenajímať svoj majetok, ktorý nepoužíva.

V norme

Podľa predsedu Komisie finančnej stratégie a pre správu a podnikanie s majetkom mesta Mestského zastupiteľstva Bratislavy Rastislava Tešoviča to však nie je celkom tak. Vraví, že celkový nominálny dlh mesta je približne 145-miliónov eur a zatiaľ sa oproti vlaňajšku veľmi nezvýšil, keďže úvery, ktoré poslanci schválili, sa ešte nečerpali. Priznáva však, že na budúci rok bude mesto pravdepodobne plniť záväzky len s odretými ušami.

„Dlh mesta nesmie presiahnuť limity pre dlhovú brzdu a už musíme brzdiť. Financie máme stále pod udržateľnou kontrolou, ale na budúci rok nám to percento vyskočí k hranici 60 percent, avšak nie ani tak pre nové úvery, ale v pomere k poklesu príjmov. Keby sme ju prekročili, hrozila by nám pokuta z ministerstva financií, ale to sa nestane,“ dodáva mestský poslanec a šéf finančnej komisie Rastislav Tešovič.

Výpadky

Pre pandémiu koronavírusu príde Bratislava o zhruba 50 miliónov eur. Na kritiku ohľadom nepružného predaja a prenájmu nehnuteľností Rastislav Tešovič reaguje tým, že počas krízy sa tieto aktivity naozaj robia ťažšie. Avšak podľa neho je stále zadlžovanie v norme.

„Podstatné je, že tie peniaze sa neprejedia, ale sú za ne budované verejné infraštruktúry, budovy a podobne,“ uzatvoril Rastislav Tešovič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM