Maros Palesch Kultúra

Kresťania vstúpili do Veľkého týždňa, oslávia najvýznamnejšie sviatky

BRATISLAVA. Kresťania vstúpili Kvetnou nedeľou (17.4.) do Veľkého týždňa. Je to slovenské pomenovanie obdobia známeho v liturgii ako Hebdomana sancta (Svätý týždeň) a oslávia v ňom tajomstvá spásy, ktoré Ježiš Kristus uskutočnil v posledných dňoch sv

Na Zelený štvrtok, ktorý tento rok pripadá na 21. apríla, kresťania spomínajú na ustanovenie Sviatosti oltárnej a sviatosti kňazstva. V Rímskokatolíckej cirkvi sa predpoludním tradične konajú omše svätenia olejov, biskupi slúžia sväté omše so všetkými kňazmi svojich diecéz. Večer sa konajú omše na pamiatku Pánovej Poslednej večere s učeníkmi. Táto omša je známa aj obradom umývania nôh dvanástim mužom.

Služby Božie na pamiatku ustanovenia Večere Pánovej sú na programe aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV).

V Gréckokatolíckej cirkvi (východného obradu) sa prvé tri dni Veľkého týždňa – v pondelok, utorok a stredu neslávi svätá liturgia v zmysle omše v latinskom (rímskokatolíckom obrade). Slávi sa iba liturgia vopred posvätených darov.

Na Veľký štvrtok sa v katedrálnych chrámoch jednotlivých gréckokatolíckych eparchií (biskupstiev) v Prešove, Košiciach a Bratislave slávi doobeda archijerejská svätá liturgia, ktorej predsedá eparchiálny biskup za účasti duchovenstva danej eparchie (ako omša svätenia olejov v latinskej cirkvi). Biskup pri tejto svätej liturgii posvätí myro, olej používaný pri udeľovaní sviatostí.

Veľký piatok sa v kresťanských cirkvách spomína ako deň utrpenia, umučenia a smrti Ježiša Krista. Je to veľký sviatok pre evanjelikov, v ECAV sa v tento deň podobne ako na Kvetnú nedeľu čítajú alebo spievajú pašie približujúce utrpenie a smrť Pána Ježiša.

V rímskokatolíckej, gréckokatolíckej i pravoslávnej cirkvi je veľmi bohatá liturgia Bielej či Veľkej soboty.

Veľkonočná nedeľa či Nedeľa Paschy (vo Východnom obrade) je pre všetkých kresťanov oslavou Vzkriesenia Ježiša Krista, jeho víťazstva nad smrťou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM